Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till tonerna av musik och inför publik skrev Joe Biden under lag som gör att samkönade äktenskap skyddas under federal lag. Foto: Patrick Semansky/TT

Klart: Samkönade äktenskap skyddas i USA

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden har skrivit under en lag som gör att samkönade äktenskap skyddas under federal lag.

– I dag tar USA ett avgörande steg mot jämlikhet, frihet och rättvisa, inte bara för några, utan för alla, sa han under en ceremoni utanför Vita huset.

Efter en dom 2015 kan samkönade gifta sig i USA:s alla delstater. Men i samband med upphävandet av den nationella aborträtten sa Clarence Thomas, en konservativ domare i USA:s högsta domstol, att domar som ger rätt till samkönade äktenskap och relationer också bör ses över. I så fall skulle varje delstat själv få besluta om samkönade äktenskap tillåts eller inte.

Starkare skydd

Uttalandet oroade många och lagförslaget om ett förstärkt skydd för samkönade äktenskap kom till.

Lagen har godkänts av både senaten och representanthuset och innebär att samkönade äktenskap skyddas under federal lag. Varje delstat måste erkänna samkönade äktenskap.

”Avgörande steg mot rättvisa”

Under en ceremoni utanför Vita huset undertecknade Joe Biden lagen, vilket var det sista steget.

– I dag tar USA ett avgörande steg mot jämlikhet, frihet och rättvisa, inte bara för några, utan för alla, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.