Medlemmar ur Extinction Rebellion i Sverige har åkt till Berlin för att delta i blockader och protester som ska pågå under en vecka. Foto: Privat

Klimataktioner blockerar storstäder i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Minst 276 klimataktivister greps på måndagen i London när de hindrade trafiken, enligt lokal polis. Även i Berlin blockerades sedan tidigt på morgonen tillfarter i centrala delar av staden av medlemmar i icke-våldsrörelsen Extinction Rebellion.

– Klimatet står på gränsen till kollaps och våra regeringar agerar inte. Vi gör det här för att få dem att lyssna, säger Jonas Linde, från den svenska delen av gruppen.

Jonas Linde och ett par hundra andra svenska aktivister blockerar trafiken i Berlin för att skapa uppmärksamhet för sina klimatkrav. Vid den centrala knutpunkten Grosser Stern har trafiken vid alla fem tillfarterna stoppats.

– De mål som regeringarna i Tyskland och Sverige satt upp är inte tillräckliga. Vi kan inte lämna över detta till nästa generation. Då kommer det att vara för sent, säger Jonas Linde till SVT Nyheter.

Klimatkrisen

Icke-våldsaktioner

Rörelsen vill att vissa länder inför nollutsläpp tidigare – redan 2025 – så att andra nationer får längre tid på sig att ställa om. Extinction Rebellion använder icke-våld och civil olydnad som metoder för att sätta press. Hela veckan ska blockader och demonstrationer äga rum i Berlin, London, New York och andra storstäder.

– Vi bygger vidare på de historiska samhällsförändringar som skett med hjälp av civil olydnad, i Mahatma Gandhis, Martin Luther Kings och Rosa Parks fotspår. Det är nödvändigt även med olagliga metoder, säger Jonas Linde.

Jonas Linde är en av de demonstranter från Sverige som nu genomför blockader i Berlin för att sätta press på politiker att påskynda åtgärder för klimatet. Foto: Privat

Han studerar humanekologi vid Lunds universitet och har åkt till Berlin för att delta i blockader, möten och föreläsningar.

Misstror ni den representativa demokratin?

– Nej, men det nuvarande systemet har inte klarat av att rädda oss ur krisen. Därför vill vi stärka demokratin med ett medborgarråd som är oberoende och har ett mer långsiktigt perspektiv än politiker som väljs för en kort tid och inte vågar gå tillräckligt långt för att stoppa massutrotningen av arter och klimatkrisen, säger han.

Fler aktioner utfördes

Dagens trafikblockader i Berlin kommer att följas av aktioner i flera storstäder under hela veckan. Men redan under måndagen hölls protester i bland annat Australien, Frankrike, Spanien och Nederländerna. I det sistnämnda landet greps 100 aktivister, enligt TT.

Fakta: Extinction Rebellion

Extinction Rebellion (utrotningsupproret) är en internationell proteströrelse somvill uppnå radikal förändring i syfte att bromsa den klimatkris och ekologiskakollaps som hotar mänskligheten.

Rörelsen, som förkortas XR, har ett timglas som sin symbol. Aktionerna ska följa principer om civil olydnad och ickevåld, enligt XR:s plattform.

Kampanjgruppen bildades 2018  och är starkast i Storbritannien, men det finns grupper även i USA, Sverige och i ett 40-tal andra länder. I Sverige verkar gruppen främst i Göteborg, Stockholm och Malmö.

Rörelsens krav:

  •  att politiker utropar ett klimatnödläge för att göra krisen synlig för alla
  •  att råd bildas med medborgare som ska övervaka att politikerna uppfyller de mål man har beslutat om på klimattoppmöten
  •  noll nettoutsläpp av koldioxid till år 2025
  •  större insatser för den biologiska mångfalden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet