Aktivistgruppen Extinction Rebellion har själva delat bilder från underhuset. Foto: Extinction Rebellion

Extinction Rebellion slutar med blockader

Uppdaterad
Publicerad

Klimataktivistgruppen Extinction Rebellions gren i Storbritannien kommer inte längre att genomföra aktioner där infrastruktur som vägar och landningsbanor på flygplatser blockeras, det uppger gruppen i ett uttalande enligt AFP.

”I år prioriterar vi närvaro framför gripanden och relationer framför blockader”, skriver man i ett uttalande på Extinction Rebellions hemsida.

Gruppen som har sitt säte i Storbritannien grundades 2018 och har väckt ilska för sin kontroversiella aktivism där medlemmar limmat fast sig själva på offentliga platser och blockerat vägar.

Klimatkrisen

I september 2022 greps åtta personer ur gruppen efter att de genomfört en aktion inuti det brittiska parlamentet och limmat fast sig själva i talmannens stol.

I samband med uttalandet kallar nätverket till en stor demonstration utanför det brittiska departementet 21 april, rapporterar AFP.

Om förändringen även kommer gälla gruppens svenska gren är oklart.

”Återstår att se om XR i Sverige kommer ta inspiration av denna förändring”, skriver de på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet