Erkände klimatforskaren och tidigare chefen för Potsdaminsitutet, Hans Joachim Schellnhuber menar att det inte går att vika från klimatförändringarnas påverkan. Foto: Henrik Montgomery/Adm Wrafter/TT

Klimatforskaren: ”Nu börjar folk inse klimatets påverkan”

Uppdaterad
Publicerad

Ett av det tyngsta forskningsnamnen säger nu sitt om klimatförändringarna. Professor Hans Joachim Schellnhuber, bland annat rådgivare åt påven och EU, menar att ”dagens situation är unik och utgör en existentiell risk”.

”Klimatförändringarna är nära att nå sin kulmen, snart kommer mänskligheten behöva välja mellan att vidta rejäla åtgärder, eller acceptera att det redan är för sent och tvingas leva med konsekvenserna.”

Så beskrivs dagens klimatsituation av forskaren och professorn Hans Joachim Schellnhuber, som under 20 års tid var chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning, i en opinionsartikel i The Guardian.

Klimatkrisen

”2018 slog klimatet till”

I förra veckan sa Schellnhuber i en intervju med The Guardian, att han trodde att det var först i och med årets ovanligt höga temperaturer och omfattande skogsbränder på flera platser i världen som ”folk börjar inse att klimatförändringarna inte är ett problem för kommande generationer, utan för oss som lever nu”.

Professorn står bakom rapporten Hothouse Earth, som redan laddats ned omkring 270 000 gånger på bara några dagar. Enligt honom har han inte mött ett så stort klimatintresse sedan Al Gore och organisationen IPCC fick Nobels fredspris 2007.

”Tid att agera”

Schellnhuber säger också i intervjun att ”politiker föredrar små, lättlösta problem som man sedan kan belönas för” och att de ”inte gillar stora problem vars lösningar kanske belönar folk först i framtiden.”

Professorn kommer tillsammans med andra forskare att lägga fram en detaljerad plan för klimatagerande under Kaliforniens klimatmöte i USA i september. Planen sägs vara mer ambitiös än Parisavtalet, skriver The Guardian.

Schellnhuber anser också att flera forskare borde medverka under höstens toppmöte i Kalifornien med devisen: ”Det finns stunder då det passar att sitta ned vid skrivbordet och jobba, och det finns en tid att ställa sig upp och lämna sin komfortabla zon.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet