Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Knutson om Gripen-avtalet med Ungern: ”Det är väldigt viktigt försvarsindustriellt för Sverige” Foto: SVT

Knutson: ”Ger Orbán möjlighet att byta fot i Natofrågan”

Publicerad

Ungern får köpa fyra nya Gripen C-flygplan av Sverige, meddelade Ulf Kristersson (M) och Viktor Orbán under fredagens pressträff i Budapest.

– Det här har mycket stor betydelse för de sista millimetrarna innan Sverige passerar målsnöret i Natoprocessen, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Det avtal som skrivits mellan Ungern och Sverige omfattar, förutom fyra nya plan, också fortsatt stöd och logistik för de Gripen-plan som Ungern redan använder. Båda länder har mycket att vinna på att en överenskommelse nåddes, menar Knutson.

– Ungern ökar förmågan för sitt flygvapen ganska kraftigt med det här köpet, men det är också väldigt viktigt försvarsindustriellt för Sverige. Gripensystemet är en stor tillgång för svensk försvarsindustri, men det är relativt få länder som köpt planet, säger Mats Knutson.

Sverige och Nato

Natoomröstning väntas på måndag

Kristerssons resa till Budapest kommer bara dagar innan det ungerska parlamentet öppnar för säsongen och en omröstning om Sveriges Natoansökan väntas äga rum.

Tidigare i processen har Viktor Orbáns parti uttalat att ett möte mellan statsministern och premiärministern är en nödvändighet för att de ska rösta ja till ett svensk medlemskap.

”Ger Orbán möjlighet att byta fot”

Någon direkt koppling mellan avtalet och Sveriges ansökan finns inte, enligt Orbán, men det betyder inte att Gripen-planen är obetydliga för Natoprocessen.

– Det här ger Ungern en möjlighet att byta fot i den här frågan. Vi har under hösten och vintern hört mycket hård kritik från ungerska politiker, inte minst från Orbáns eget parti Fidesz där man anser att Sverige kritiserar landet och att det inte finns något ömsesidigt förtroende.

På fredagens presskonferens lät det däremot annorlunda. Då var budskapet från den ungerska premiärministern att förtroendet mellan Sverige och Ungern kunnat repareras genom de samtal som förts.

– När man hör Orbán på presskonferensen i dag kan man konstatera att det är ställt utom allt rimligt tvivel att Ungern kommer att godkänna Sveriges Natoansökan på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet