En äldre kvinna i Jemen får behandling för kolera. Foto: TT

Koleran sprider sig snabbt i krigets Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Jemen har det största utbrottet någonsin av sjukdomen kolera i ett land under ett år.

– För koleran är det ett paradis, säger George Khoury, chef på FN:s humanitära avdelning i Jemen till nyhetsbyrån AP.

Enligt Världshälsoorganisation, WHO, har 2.000 människor i Jemen dött av sjukdomen sedan den 27 april. 450.000 personer uppges ha sjukdomen och varje dag insjuknar 5.000 personer.

Sprids via mat och vatten

Kolera orsakar kraftiga, vattniga diarréer, vilket snabbt kan leda till uttorkning. Sjukdomen är mycket smittsam och sprids via mat och vatten.

Krisen i Jemen

Infektionen är egentligen lätt att behandla. Antingen med vätskersättning eller med antibiotika eftersom den orsakas av en bakterie. Men det har visat sig vara svårt i det krigsdrabbade landet.

Över 600.000 jemeniter väntas bli smittade av kolera under 2017, varnar Internationella Rödakorskommittén (ICRC). Det motsvarar en av 45 invånare i landet.

Hjälparbetare antecknar vilka personer som får behandling för kolera. Foto: TT

Saknar tillgång till rent vatten

Jemen har härjats av inbördeskrig sedan hösten 2014 och landet är på randen till svält.

Konflikten mellan Huhtirebellerna, som stöttas av Iran, och regeringsstyrkor, som stöds av Saudiarabien, har förstört landets infrastruktur och har slagit ut vattenreningsverk. Över hälften av sjukvårdsinrättningarna är inte i bruk.

10.000 civila har dött och 45.000 har skadats i kriget som nu hållit på i två år. Majoriteten av befolkningen är hungrig och saknar dessutom tillgång till rent vatten, skriver AP.

Tre miljoner människor på flykt

Sannolikheten att dö av kolera ökar när en person är undernärd eller har en sjukdom. Situationen förvärras då tre miljoner människor är på flykt.

FN har satt upp 1.000 behandlingscenter för behandling mot sjukdomen. Samtidigt samarbetar man med volontärer som knackar dörr för att informera folk om hur de skyddar sig mot sjukdomen.

Utbrottet lär fortsätta

Majoriteten av dricksvattnet i Jemen kommer från brunnar. Dessa är under kontroll av myndigheter, men sköts av individer som säljer vattnet vidare. Familjer med låg inkomst köper sitt vatten av dessa, vilket inte är säkert. Fältarbetare tar prover från brunnarna och stänger dessa ifall de är smittade. Men korruptionen leder till att brunnarna öppnas på nytt, skriver AP.

Privatägda företag säljer sitt vatten i flaskor. Vattnet är då desinficerat och rent.

Utbrottet av kolera lär fortsätta tills miljoner jemeniter får tillgång till rent vatten. Utmaningen med att bekämpa sjukdomen kommer att fortsätta så länge kriget pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet