Kongolesisk exrebell greps i Belgien

Uppdaterad
Publicerad

Jean-Pierre Bemba, fd vicepresident och rebelledare i Kongo-Kinshasa, greps nära Bryssel sent i går kväll efter en begäran från Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

I en häktningsorder från ICC anklagas Bemba för krigsbrott och brott mot mänskligheten som ska ha skett i Centralafrikanska republiken (CAR).

Den välbärgade affärsmannen Bemba ledde Kongolesiska befrielserörelsen (MLC), som nu är ett oppositionsparti. Under de senaste månaderna har Bemba levt i exil i Portugal efter att ha förlorat presidentvalet 2006.

Bembas grupp anklagas för omfattande övergrepp när gruppen på uppdrag av förre president Ange-Felix Patasse år 2002 var i Centralafrikanska republiken för att slå ned ett kuppförsök.

Efter att Patasse störtats året därpå anmälde hans efterträdare Bemba för mord och våldtäkt och hänsköt fallet till ICC i Haag.

FN har anklagat Bembas grupp för kannibalism, något de förnekar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.