Kongressledamot attackerades på flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Flera amerikanska toppolitiker har trakasserats av president Donald Trumps supportrar efter stormningen av Capitolium. Både republikaner och demokrater har utsatts. Säkerhetsvakter fick inbryta då de konfronterade kongressledamoten Lou Correa på flygplatsen i Washington DC.

– Din lögn har blivit avslöjad, vi är folket och vi gillar inte dig, skrek en person.

Kongressledamoten Lou Correa från Kalifornien befann sig i Capitolium i Washington DC när byggnaden i förra veckan stormades av Trumpanhängare.

När han därefter skulle flyga hem till den amerikanska västkusten blev han konfronterad av en grupp människor som verkar vara Trump-anhängare på flygplatsen utanför Washington DC.

I en video från händelsen går en person fram till Correa och skriker: ”Vem är du? Ingen här röstade på dig, vi vill inte ha dig”. En annan person skriker: ”Din lögn har blivit avslöjad, vi är folket och vi gillar inte dig”.

Skyller på Trump

Correa hörs försvara sig och säger att många människor röstade på honom. Till CNN säger han att säkerhetsvakter på flygplatsen till sist bröt upp massan med människor som samlats runt honom.

– Jag skyller inte på dem. Jag skyller på presidenten för han är den mäktigaste personen i världen, säger Correa till tv-kanalen.

Ingen person greps eller delgavs någon misstanke om brott i samband med händelsen.

Efter att Trump-anhängare bröts sig in i Capitolium i förra veckan har även den republikanske senatorn Lindsay Graham trakasserats.

När han skulle flyga från Washington DC ska ett dussin människor ha skrikit ”förrädare” efter honom på grund av att han inte ville motsätta sig det amerikanska valresultatet.

Även den republikanske senatorn och tidigare presidentkandidaten Mitt Romney har attackerats med glåpord.

”Republikanerna behöver gruppterapi”

USA-kännaren Andreas Utterström menar att republikanerna är splittrade i frågan kring en riksrättsprocess mot Donald Trump. Och att hoten som politikerna nu utsätts för ytterligare kan leda till att flera inte vågar rösta för att fälla honom.

– Både för att de vill stå på Donald Trumps sida ideologisk men kanske också för att de är rädda för sin egen säkerhet, säger Utterström när han gästar SVT:s Morgonstudion och tar upp frågan om hur politiker angripits.

Han fortsätter:

– Det republikanska partiet behöver gå i någon slags gruppterapi nu och bestämma sig för om man ska vara Donald Trumps parti eller om man ska gå tillbaka till det gamla. Det kommer nog att bli en fight och en diskussion som kommer att pågå under en lång tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.