Foto: TT/Faksimil

Stormningen av Capitolium organiserades på Parler – nu är appen helt nedstängd

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medier-appen Parler dundrade upp på världens löpsedlar efter att det framkommit att stormningen av Capitolium organiserats bland annat där. Nu har en rad techjättar tagit i med hårdhandskarna, och de användare som försöker logga in möts nu av stora felmeddelanden.

”Jag ville skicka en uppdatering till alla på Parler. Vi kommer antagligen vara nere under en längre period”, skriver John Matze, företagets vd.

Någon timme senare möttes man bara av ett felmeddelanden när man försökte använda webbsidan eller appen.

Efter att Parlers roll i Capitolium-stormningen framkommit togs appen snabbt bort från Google och Apples app store. Sedan meddelade Amazon att de kommer förbjuda bolaget från att använda deras servrar, vilket lett till att Parler nu ligger nere.

Foto: Faksimil

Kritiken: ”En koordinerad attack”

John Matze har kritiserat techjättarna för att ”säga till folk vilka appar de får och inte får använda”, och har kallat nedstängningen för ”en koordinerad attack från techgiganterna för att ta död på all konkurrens”, och ”helt ta bort yttrandefriheten från internet”.

Användare flyttar till nischade plattformar

Flera av de stora techföretagen har arbetat sig igenom åratal av kritik mot deras hantering – eller snarare brist på hantering – av hat och våldsuppmaningar som sker på deras plattformar.

I omgångar har olika företeelser och grupperingar, såsom till exempel QAnon-anhängare och Proud Boys, bannlysts från flera av de stora sociala medier-plattformarna. Många av dem har då flyttat till mindre, mer nischade plattformar, vars affärsidéer bygger på ”ocensurerad yttrandefrihet”.

Parler är en av dem. Och det är inte det första alternativa sociala nätverket som bannlysts av techjättarna.

”Gab” är också bannlyst

En annan plattform som uppmärksammats i samband med stormningen är Gab, som lanserades 2017 av Andrew Torba. Det var tänkt som en motvikt till jättarna Twitter och Facebook, som Torba ansåg premierade en vänsterorienterad världsbild, och censurerade högerröster.

Efter att en gärningsman sköt ihjäl elva personer i en synagoga i Pittsburgh 2018 framkom det att han innan dådet postat ett antisemitiskt meddelande på Gab, något som SVT Nyheter rapporterade om då. Detta ledde till att Paypal bannlyste Gab. Appen var vid den punkten inte längre välkommen hos Google eller Apple.

Framtiden för Parler

”Vi kommer göra vårt bästa för att flytta till en ny leverantör”, säger John Matze, enligt CNN.

Det var under måndagen oklart när, och hur, Parler kommer online igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps sista dagar vid makten

Mer i ämnet