Trump och Pence i möte i Vita huset

Uppdaterad
Publicerad

I ett första möte mellan president Donald Trump och vicepresident Mike Pence ska de båda ha tagit avstånd från stormningen av kongressen, men de gjorde inget gemensamt uttalande. 

President Donald Trump och vicepresidenten Mike Pence satt på måndagskvällen i ett möte. Enligt CNN var detta det första mötet sedan Capitolium stormades förra veckan.

En tjänsteman på Vita huset som talade med kanalen berättar att de båda männen ska ha träffats för att diskutera de kommande sista dagarna innan maktöverlämnandet och de senaste fyra åren.

Kongressen i USA stormad

Presidenten och vicepresidenten tog också avstånd från stormningen den 6 januari. De ”upprepade att de som bröt mot lagen och stormade Capitolium förra veckan inte representerar den patriotiska rörelse som stöds av 75 miljoner amerikaner,” säger tjänstemannen.

Kommer inte avsätta Trump

Trump och Pence gjorde inget gemensamt uttalande, men de ska ha kommit överens om att ”fortsätta arbeta å landets vägnar under resten av mandatperioden”. Enligt samma källa har Pence inte för avsikt att avsätta Donald Trump, så som föreslagits av motståndare till Trump. Pence hade kunnat avsätta Trump genom det så kallade 25:e tillägget, med vilket en president kan avsättas med hänvisning till att denne är oförmögen att sköta sitt ämbete.

Stämningen mellan Trump och Pence har varit kylig sedan Pence inte satte stopp för godkännandet av valresultatet. Pence har också fått motta mordhot från Trumps anhängare på grund av att han inte stoppade Joe Biden från att ta makten.

USA-kännaren Andreas Utterström kallar mötet för väldigt symboliskt och säger att relationen mellan männen kommer bli svår att reparera.

– När det gäller Donald Trump pratar han mycket om lojalitet men den lojaliteten går i en riktning. Mike Pence har varit superlojal under fyra år, men nu när han inte försökte upphäva valresultatet har han hamnat i onåd hos Trump och Donald Trump är känd för att vara långsint så det blir nog svårt att reparera.

Riksrättsprocess kan inledas

Representanthuset, där Demokraterna har majoritet, kommer under tisdagen att rösta om uppmaningen till Pence att åberopa det 25:e tillägget. Vicepresidenten har sedan ett dygn på sig att hörsamma uppmaningen, innan Demokraterna går vidare med riksrättsprocessen mot Trump.

Presidenten anklagas av sina politiska motståndare för anstiftan till uppror, på grund av sitt arga tal till sina anhängare innan stormningen av Capitolium, i vilket han uppmanade dem att marschera till kongressen.

Enligt Washingtontidningen The Hill ska Donald Trump ha sagt till ledande republikanen Kevin McCarthy att han tar på sig ett visst ansvar för att ha uppmuntrat till stormningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet