”Ingen i Sverige ska känna sig orolig över dåligt kött, varken i butiker eller på restauranger”, säger kvalitetschefen på Norvida, Sveriges största köttimportör. Foto: Heiko Junge / TT

Köttet är säkert men många vill veta varifrån det kommer

Uppdaterad
Publicerad

”Ingen i Sverige ska känna sig orolig över dåligt kött, varken i butiker eller på restauranger.” Det säger Calle Ramvall, kvalitetschef på Norvida, Sveriges största köttimportör, efter avslöjanden om slakt av sjuka kor i Polen.

Den polska tv-kanalen TVN24 har avslöjat att ett slakteri i Polen köpt och slaktat sjuka kor. En reporter från kanalens undersökande program Superwizjer tog anställning vid slakteriet och kunde avslöja missförhållandena.

Sjuka kor släpas till slakt

Han såg kor som var så sjuka att de inte kunde stå på benen släpas in för slakt i anläggningen. På hans smygfilmade bilder ser man hur de skär bort tumörer och trycksår, och att köttet sedan stämplas som kvalitetssäkert som människoföda. En veterinär ska ha skrivit under de intyg som krävs för försäljning.

Polska köttfusket

Det finns ännu inga uppgifter om vart köttet sålts. Polisen har inlett en förundersökning, och enligt de lokala myndigheterna har de ansvariga veterinärerna avskedats. Ytterligare två slakterier i Polen misstänks för liknande hantering, enligt uppgifter i The Guardian,

Hårda krav

Calle Ramvall, kvalitetschef på Norvida, Sveriges största köttimportör, tror inte av svenskar behöver oroa sig för att köpa det sjuka köttet.

– Jag tror att det aktuella polska slakteriet enbart säljer lokalt. Ingen importör skulle godkänna anläggningen, säger Calle Ramvalll.

Han hävdar att svenska importörer är noga med att bara godkänna leverantörer med god standard. Man har krav på dokumentation om kvalitet och gör dessutom egna kontroller.

I Sverige behöver man inte oroa sig för dåligt kött, anser Calle Ramvall, kvalitetschef på Norvida som är Sveriges största importör av kött. Foto: Privat

På branschorganisationen Svenskt Kött vill man minska andelen av vad man kallar ”det anonyma köttet”.

– Konsumenter blir alltmer medvetna och vill veta varifrån köttet kommer. Det kan vara ett praktiskt problem för många restauranger att märka ut vilket kött man använder i sina måltider. Vi anser också att en del kommuner kan bli bättre på att få in mer svenskt kött i de offentliga köken på skolor och förskolor, säger Isabel Moretti, VD på Svenskt Kött, till SVT Nyheter.

Polskt kött populärt

Inom restaurangbranschen har polskt marmorerat kött blivit populärt på grund av  sin höga kvalitet och fetthalt.

– Det är enkelt att ge konsumenten ett val när man står vid kyldisken i butik och kan titta efter märket ”Kött från Sverige”- men när man är ute på stan och tar en lunch någonstans är det desto svårare, anser Isabel Moretti.

Extra kontroll av salmonella

I Sverige, Finland och Danmark finns regler med extra tilllsyn när det gäller salmonella. Livsmedelsverket gör stickprovskontroller.

– Vi gör regelbundna och även oannonserade kontroller av hygien, märkning och slaktkontroll. Även det varningssystem som finns inom EU fungerar bra. Om någon upptäcker oegentligheter larmas alla medlemmar och man kan börja spåra varifrån köttet kommer, säger Paulo Kisekka, veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

Polen stor köttproducent

Polen är bland de största köttproducenterna inom EU. 80 procent av det nötkött som produceras där exporteras.

De polska journalisterna har undersökt handeln med sjuka djur på internet. De fick 300 positiva svar från folk som ville sälja sjuka kor.

– För bonden blir ett sjukt djur en ekonomisk belastning i stället för ett värde. Det finns en risk att man frestas att ta en genväg när det finns ekonomiska intressen, säger Calle Ramvall på importföretaget Norvida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polska köttfusket

Mer i ämnet