Rökmoln efter explosioner syns från byn Kafr Ain, södra delen av Idlib-provinsen, under fredagen. Arkivbild. Foto: AFP/TT

Kraftiga flygräder mot syriska Idlib – minst fyra döda

Uppdaterad
Publicerad

Syriska och ryska stridsplan har genomfört intensiva flygräder mot oppositionsfästet Idlib i nordvästra Syrien.

I landets nordöstra hörn drabbar USA-backade kurdstyrkor samman med regimstyrkor.

Minst fyra civila uppges ha dödats i de syriska och ryska räderna under lördagen – de mest intensiva mot Idlib på en månad.

Under tre timmar gjordes nära 60 flygräder, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som är baserat i Storbritannien. Vittnen och räddningspersonal säger till nyhetsbyrån Reuters att det främst är byar och städer i södra Idlib och norra Hama som attackerats. Syriska helikoptrar uppges ha släppt tunnbomber fulla med sprängladdningar över området.

Syrienkriget

Varnar för ”provokation”

Efter räderna hävdar den ryska militären i ett uttalande att rebellstyrkorna planerar en ”provokation” i Idlib. Talespersonen Igor Konasjenkov säger att Ryssland har bevis för att rebellgrupperna – som de benämner som ”terroristgrupper” – planerar något tillsammans med en frivillig hjälporganisation.

USA, Storbritannien och Frankrike gick till gemensamt robotanfall mot regimmål i Syrien i april i år, som hämnd för en misstänkt attack med kemiska vapen i staden Douma där tiotals människor dödades. Ryssland ställde sig dock på sin allierades sida och hävdade att attacken var iscensatt.

Idlib är den sista provins som kontrolleras av den väpnade oppositionen mot president Bashar al-Assad. Regimen tros förbereda en storskalig offensiv för att ta över området, med rysk hjälp.

Strider i nordost

I staden Qamishli i den nordöstra delen av Syrien, invid gränsen till Turkiet, har syriska arméstyrkor drabbat samman med USA-backade kurdiska styrkor. Minst 18 personer har dödats och elva av dem stred för regimen, enligt kurdstyrkorna och SOHR.

Striderna bröt ut när en av arméns konvojer körde in i ett område som den kurdiska YPG-milisen sagt sig ha kontroll över.

Frågan om kurdiskt självstyre i områden i nordöstra Syrien har länge varit uppe på bordet. Företrädare för YPG-milisen har nyligen hållit samtal med syriska tjänstemän för att försöka nå en uppgörelse, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet