Ett jordskalv med magnituden 7,1 har inträffat i norra Filippinerna. Foto: OCCB / TT

Kraftigt jordskalv på Filippinerna – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

Ett jordskalv med magnituden 7,1 har inträffat i norra Filippinerna tidigt på onsdagsmorgonen, lokal tid. Minst fem personer har dött och flera skadade har förts till sjukhus.

Det grunda men kraftiga skalvet drabbade den bergiga provinsen Abra på huvudön Luzon, enligt USA:s geologiska myndighet USGS.

Flera personer har dött. Bland annat En 25-årig byggnadsarbetare i La Trinidad som dog när ett trevåningshus kollapsade under skalvet, meddelade landets inrikesminister under onsdagen. 

Flera personer från orten Bangued på huvudön Luzon har skadats och förts till sjukhus, uppger en lokal polischef för AFP.

Hela omfattningen av skadorna är ännu oklart, men det rapporteras om sprickor i vägar och på husfasader. Flera byggnader ska även ha rastat. Bland annat har ett sjukhus evakuerats efter att delar av byggnaden kollapsat.

Enligt kongressledamoten Eric Singson var det ett starkt skalv som kändes.

– Jordskalvet varade i minst 30 sekunder, jag trodde mitt hus skulle rasa, sade Singson rapporterar Reuters.

– Vi arbetar nu med att försöka nå folk, det är efterskalv så vi är utanför våra hus, tillade han.

Fönsterrutor krossades vid skalvets epicentrum och skakningarna kändes i höghus mer än 300 kilometer bort i huvudstaden Manila.

Flera jordskred efter skalvet

I Dolores, där skalvets fulla kraft kändes, flydde skräckslagna människor ut från sina hem och fönster på den lokala marknaden förstördes.

– Jordbävningen var mycket kraftig, säger polisen Edwin Sergio till AFP och tillägger att polisstationen fått mindre sprickor vid skalvet.

I vissa delar av Abra, främst i staden Manabo, rapporteras flera jordskred efter skalvet, rapporterar myndigheter i landet.

Filippinerna drabbas regelbundet av jordskalv på grund av att landet ligger vid den så kallade Eldringen, ett område runt Stilla havet med hög seismisk och vulkanisk aktivitet. Onsdagens skalv var det kraftigaste som registrerats i Filippinerna på flera år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.