Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De kraftiga vindarna rev ned tegelstenar i brittiska Sunderland. Under lördagen väntas ovädret dra söderut, enligt Met Office. Foto: Owen Humphreys/AP/TT

Kraftigt oväder i Storbritannien – två döda av fallande träd

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Arwen ställer fortsatt till stora problem på de brittiska öarna. Sedan ovädret drog in på fredagen har två människor omkommit och över 100 000 hushåll har blivit av med strömmen, rapporterar BBC.

På lördagsmorgonen vaknade britterna till nedblåsta träd, omkullvälta lastbilar och bortslitna tak. Stormen Arwen, som drog in på fredagen, har ställt till stora problem på de brittiska öarna.

Två personer har dött till följd av stormen. På fredagen omkom en man i nordirländska Antrim efter att ett träd fallit över hans bil. På lördagsmorgonen dog ytterligare en man av ett fallande träd i staden Ambleside i nordvästra England, enligt brittisk polis.

Hundratusentals hushåll har förlorat strömmen, samtidigt som stormen lett till stora störningar i trafiken, rapporterar BBC. Vägar och järnvägar har blockerats av träd och mindre jordskred och färjetrafik har stoppats på grund av höga vågor.

Varnar för köldknäpp

Innan stormen slog till utfärdades en så kallad ”röd varning” för delar av Skottland och norra England. Boende uppmanades då att inte resa under några omständigheter. Sedan dess har varningen nedgraderats, men på lördagsmorgonen var fortfarande gula varningar för hårda vindar och snö utfärdade för nästintill hela Storbritannien.

På flera platser har vindstyrkor på över 40 meter per sekund uppmätts, enligt BBC. Dessutom medför stormen en köldknäpp vilket fått Storbritanniens hälsomyndighet att utfärda en varning om låga temperaturer fram till och med måndag.

Under lördagen väntas ovädret röra sig söderut och då avta något i styrka, enligt den brittiska vädertjänsten Met Office. Britterna uppmanas dock fortfarande att vara vaksamma och avstå från icke nödvändiga resor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer