Foto: TT

Kraschar tyska jättebanken får det förödande konsekvenser

Publicerad
Analys ·

Ny dag. Ny europeisk bankfrossa.

Men det som kan rädda Deutsche Bank är att de är alldeles för stora för att gå omkull.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Oron att Tysklands största bank, Deutsche Bank, har för lite pengar för att kunna betala det amerikanska justitiedepartementet 120 miljarder kronor gör att hedgefonder nu börjat spekulera i den tyska storbankens död.

Kravet från de amerikanska myndigheterna grundar sig i att Deutsche Bank under en lång tid sålde tvivelaktiga fastighetsobligationer som senare visade sig vara värdelösa.

120 miljarder kronor är dubbelt så mycket som bolaget satt av för tvisten. Samtidigt ska summan bara ses som en början på en förhandling och det slutgiltiga straffet blir sannolikt betydligt lägre. Trots det sprider sig just nu oron som ringar på vattnet i finansvärlden och till andra bankaktier.

Spindeln i nätet i Europas finansvärld

Varför är alla så rädda då?

Som man skulle säga i Tyskland; Deutsche Bank är superwichtig.

Banken är inte bara systemviktig i Tysklands ekonomi utan är en spindel i nätet i Europas finansvärld. Dess tillgångar, skulder och lån, motsvarar 18 biljoner kronor – lika mycket som halva den tyska ekonomin. Deutsche Bank har också Europas största investmentbank.

Investerarnas oro är därför lätt att förstå. Många gör jämförelser med när den amerikanska regeringen och centralbanken tillät investmentbanken Lehman Brothers gå omkull i september 2008. Den chocken innebar att finansmarknader världen om frös till is och ingen vågade låna ut pengar till varandra. Finanskrisen fördjupades – och regeringar och i slutändan medborgare var tvungna att garantera bankernas utlåning.

Skulle få förödande konsekvenser

Lägg till att den Internationella valutafonden, IMF, i juni beskrev att den tyska jättebanken är en av de enskilt största riskerna för det globala finansiella systemet. Även om Tysklands förbundskansler Angela Merkel styvnackat hävdar motsatsen är det klart att Deutsche Bank får hjälp av den tyska regering om de behöver.

Den finansiella härdsmältan som ett kraschat Deutsche Bank skulle innebära går inte ens att ta in. Det skulle ha förödande konsekvenser för Europas ekonomi och påverka var och en av oss.

Stort problem

Banker lever på förtroende men just nu tror inte investerarna på vad Deutsche Banks vd John Cryan säger. Det är ett stort problem. Räddningen kan i stället komma från otippat håll.

I Financial Times spekuleras det i att det amerikanska justitiedepartementet vill ställa flera banker som varit inblandade i den amerikanska bomarknadskraschen till svars för att nå en jätteöverenskommelse innan det amerikanska presidentvalet. Innan dess kommer det vara fortsatt stökigt för den tyska jättebanken.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.