Flera svenska EU-parlamentariker är kritiska till agerandet av EU:s utrikeschef och nu ökar kraven på hans avgång. Foto: SVT/TT

Krav på EU:s utrikeschefs avgång efter ”fiaskot” i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Relationerna mellan EU och Ryssland är sämre än på länge. EU:s utrikeschef Josep Borrells besök i Moskva i fredags anses av många varit ett fiasko och nu höjs röster på hans avgång.

EU:s utrikeschef Josep Borrell frågades idag ut i EU-parlamentet. Ilskan är stor och ett brev som kräver Borrells avgång har skrivits på av fler än 80 parlamentariker. Däribland flera svenska.

– Att EU:s högste diplomat låter sig förnedras i Moskva, det underminerar EU:s samlade säkerhet och i synnerhet svensk och baltisk säkerhet. Och det måste vi reagera på, säger Charlie Weimers (SD).

Diplomatbråket med Ryssland

M: ”Vi behöver sanktioner”

Borrell besökte Moskva i fredags, samtidigt som tre europeiska diplomater, en av dem svensk, utvisades. På en pressträff kallade Rysslands utrikesminister Lavrov EU för ”opålitligt” när Borrell stod bredvid. Förnedrande, menar många.

– Borrells möte i Moskva blev ett fiasko. Utrikesutskottet här i parlamentet hade uttryckt att han inte skulle åka dit överhuvudtaget. Nu gjorde han det, och det var ett stort misstag. Men det viktigaste är kanske vad vi ska göra nu med relationerna med Ryssland. De är väldigt ansträngda och vi borde ju säkerställa att vi har sanktioner mot Ryssland, säger Jörgen Warborn (M), som också skrivit på brevet.

MP: ”Vi är alldeles för beroende av Putin”

Alice Bah Kuhnke (MP) har inte skrivit på, men är också kritisk.

– Det vi i EU måste göra, med alla de demokratiska verktyg vi har, det är att stå upp mot Putins regim och de metoder han använder för att befästa sin egen makt. Samtidigt så måste vi också stärka vårt oberoende. Vi är idag alldeles för beroende av Putins regim och av Ryssland. Till exempel så har vi gröna länge krävt att vi ska stoppa Nord stream 2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diplomatbråket med Ryssland

Mer i ämnet