Kravaller vid Maidantorget vid årsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Kravaller utbröt under en protestmarsch vid firandet av årsdagen på Majdantorget i Kiev under måndagen. – Polisen försökte stoppa demonstranter som försökte ta in bildäck på torget som de skulle tända eld på, rapproterar SVT:s korrespondent Elin Jönsson från Självständighetstorget.

Strax innan klockan 19 beskriver SVT:s korrespondent Elin Jönsson läget på Självständighetstorget i Kiev som lugnt. Men under dagen drabbade polis samman med demonstranter som visade sitt missnöje mot regimen.

– Det var mycket folk på torget som visade sitt missnöje mot regimens reformer och för att de inte genomfört vad de lovat. Polisen försökte stoppa demonstranter som försökte ta in bildäck på torget som de skulle tända eld på och då blev det sammandrabbningar, säger Elin Jönsson till SVT Nyheter.

Krimkonflikten

Tio personer skadades och fick uppsöka vård efter kravallerna.

Utöver demonstranter och polis finns även många på plats för att hedra minnet av de över 100 personerna som dog på platsen för tre år sedan i protesterna som ledde till att den Moskvastödda presidenten Viktor Janukovytj störtades.

Nya oroligheter

Strax innan klockan 20 rapporteras det återigen om oroligheter i Kiev.

– Det kommer rapporter om att två hus brinner, säger Elin Jönsson.

Det ska röra sig om en ryskägd bank, men också ett kontor tillhörande en rysk politiker och oligark.

– Man har brutit sig in på nedervåningen och tänt eld på kontoret, säger Elin Jönsson.

Anhängare ur ultranationalistiska partier och grupperingar misstänks ligga bakom dåden.

Majdantorget bevakas just nu av 6.000 poliser och soldater som slagit en ring runt torget och demonstranterna ska vara på väg tillbaka dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet