Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill hellre tillverka karnevalskostymer än militära uniformer. Men nu lägger vi våra själar och hjärtan i dem”

Kriget kopplar hårt grepp om Ukrainas ekonomi – stigande arbetslöshet och massnedläggningar

Uppdaterad
Publicerad

Fronten har flyttat österut. Men kriget har kopplat ett hårt grepp på Ukrainas ekonomi, med avskurna exportvägar och 50-procentig arbetslöshet.

Inne på skrädderiet i Odessa drar Svetlana Ustyanskaya fram färgglada plagg ur en kartong. Hattar, klänningar och rockar radas upp på det stora arbetsbordet. Före kriget tillverkade hennes anställda maskeradkostymer. Nu har skrädderiet flyttat till en säker källare under jord, och de glansiga färgglada textilierna har bytts mot grövre kamouflagetyger. 

– Jag vill hellre tillverka kläder för teater och maskerad än militäruniformer. Men nu lägger vi våra själar och hjärtan i detta och hoppas att det skyddar våra soldater, säger hon. 

Ett strypgrepp på landets ekonomi

I östra Ukraina pågår just nu intensiva strider om staden Sievjerodonetsk. Men kriget har också en annan frontlinje, menar ekonomen Agia Zagrebelska som SVT träffar i Kiev.

Den ryska invasionen har kopplat ett strypgrepp på landets ekonomi. Officiellt har en tredjedel av alla företag i Ukraina lagt ned sin verksamhet sedan kriget började i februari. Arbetslösheten har stigit från tio till femtio procent.  

– I själva verket är arbetslösheten sannolikt ännu högre, eftersom 50 procent är de som är aktivt arbetssökande och det finns ett mörkertal, säger Agia Zagrebelska.  

Före kriget gick tre fjärdedelar av Ukrainas export via hamnarna i Svarta havet. Nu är exportvägarna blockerade av den ryska flottan. I Odessas hamn riskerar tusentals ton med vete att ruttna bort, samtidigt som den internationella efterfrågan stiger. 

Ingen vet vad som sker i morgon

En annan stor utmaning gäller tillgången på bränsle. Efter att Ryssland attackerat och förstört landets största oljeraffinanderi och ett stort antal oljedepåer råder en landsomfattande brist på bensin och diesel.

Även tillgången på elektricitet är hotad eftersom Ryssland ockuperat de delar av Ukraina där kolgruvorna finns och dessutom tagit kontrollen över fyra kärnkraftverk.  

På skrädderiet i Odessa betalar Svetlana Ustyanskaya ut lön till sina anställda i slutet på varje arbetsdag, eftersom ingen vet vad som sker imorgon. Hon säger att hon är lättad att hon har kunnat behålla personalen.  

– En dag ska det bli fred i Ukraina. En dag ska vi tillverka maskeradkostymer igen, säger hon till SVT. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.