Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Medan striderna rasar planerar museet i Warszawa för hur de bäst ska bevara de historiska händelser som utspelar sig. Foto: Johannes Tolf/SVT

Krigets fasor bevaras åt eftervärlden i polskt museum

Uppdaterad
Publicerad

Medan kriget i Ukraina pågår, samlar historiska museet i Polen på sig föremål, för att kunna visa vad som har hänt för framtida generationer.

Det är när det händer som det gäller att agera. Så resonerar Robert Kostro, historiker och chef för Polens historiska museum. Han planerar redan för hur Ukrainakriget ska gestaltas för eftervärlden genom att samla in föremål med kopplingar till kriget.

– Det är nu vi måste samla in dessa föremål. Annars kanske de kastas bort, säger Robert Kostro. 

Privatpersoner i Polen uppmanas lämna in föremål som har kopplingar till kriget, och hittills har museet samlat på sig saker som planscher, frimärken och volontärvästar. Tanken är att detta ska visas upp på Polens nya historiska museum, som är under uppbyggnad, och beräknas stå klart 2023. Men det blir först om 15-20 år, då kriget förhoppningsvis har gått till historien. 

– Vi hoppas att minnet av det som har varit får framtida generationer att agera smartare än vad vi har gjort, säger Robert Kostro. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.