Irans president Hassan Rouhani. Foto: TT/AP

Analys: Spänningarna kring Iran fortsätter att stiga

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

”Iran är för stort för att hotas av någon” – det är Irans president Rouhanis senaste svar i den hårdnande ordväxlingen mellan Iran och USA. Spänningarna fortsätter att stiga i Mellanöstern efter attackerna mot två saudiska oljefartyg.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Rouhanis uttalande kommer efter att Iran beskyllts för att stå bakom attacken mot två saudiska oljetankrar utanför Förenade Arabemiratens kust. En amerikansk myndighetskälla uppger för Wall Street Journal att det troligen var Iran som låg bakom attacken. Men detaljerna är fortfarande höljda i dunkel, och frågan är på agendan när USA:s och Rysslands utrikesministrar träffas under tisdagen.

Vem som står bakom attacken är inte klarlagt, men klart är att den inträffade vid en extremt känslig tidpunkt. Bara några dagar tidigare hade USA skickat ett hangarfartyg och bombplan till området i Persiska viken som svar på påstådda hot från Iran. Det var i förra veckan som USA sade sig ha underrättelseuppgifter om att Iran planerade någon typ av attack på amerikanska styrkor i Mellanöstern.

Konflikten upptrappad

Spänningarna mellan USA och Iran har gradvis trappats upp den senaste tiden efter att USA skärpt sanktionerna mot handeln med iransk olja och Iran meddelat att man inte tänker dra sig ur vissa delar av det internationella kärnenergiavtalet.

Abbas Mousavi, talesman för Irans utrikesministerium säger att sabotaget mot oljefartygen kan ha varit del av en konspiration med målet att skapa konflikt i regionen och har begärt att händelsen ska utredas.

En saudisk regeringskälla säger till tidningen The Guardian att ”Denna kriminella handling utgör ett allvarligt hot mot maritim säkerhet och påverkar internationell fred och säkerhet negativt”.

Oro över kärnenergiavtalet

Det har nu gått ett år efter att USA lämnade det internationella kärnenergiavtalet, som förhandlades fram med målet att Iran förband sig att inte utveckla kärnvapen mot att de ekonomiska sanktionerna mot landet skulle lätta. I förra veckan gjorde Iran klart att man kommer att trappa upp anrikningen av uran vilket väckt oro för att kärnenergiavtalet helt ska kollapsa.

Attacken mot oljefartygen inträffade helt nära Hormuzsundet som är en av världens viktigaste oljetransportrutter och som skiljer Gulfstaterna från Iran. En tredjedel av världens oljetransporter passerar genom sundet. Vid spända situationer tidigare har Iran hotat att stänga sundet och det har man också gjort denna gång.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har under den senaste veckan träffat ledare i Europa och Mellanöstern för att diskutera de ökande spänningarna med Iran. Vid ett hastigt arrangerat möte i Bryssel i går kväll träffade Pompeo bland annat Storbritanniens utrikesminister och EU:s utrikeschef – som till skillnad från USA vill rädda Iranavtalet och som uppmanade Pompeo att visa maximal försiktighet gentemot Iran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.