Anonyma hyllningar och provokationer för att agera, inte bara snacka – massmördaren och terroristen Brenton Tarrant (till höger) har detta gemensamt med många IS-terrorister, skriver SVT:s Diamant Salihu Foto: TT / Skärmdump

Krönika: ”Där sekten IS tappade sin kraft, tar högerextremisterna vid”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

”Tja grabbar, det är dags att sluta snacka…”
Så inleds sista meddelandet från högerextremisten Brenton Tarrant, 28, på ett radikalt internetforum. Han manar likasinnade att dela det som är på väg att hända. Enligt hans beskrivning en ”attack mot inkräktarna”.

Diamant Salihu

Reporter

En dryg minut senare delar en anonym person en bild på en saluterande soldat med lapp för ögat.

Kort efter följer nästa uppmuntran.

”Lycka till”.

Så ser det ut på extrema forum, vare sig det är IS-terrorister eller högerextremister som delar med sig av sina attentatsplaner. Anonyma hyllningar och provokationer för att agera, inte bara snacka.

”Vi kommer att se fler attentat”

För några veckor sedan pratade jag med en amerikansk säkerhetsexpert om den högerradikala miljön och dess internationella förgreningar. Han var uppriktigt allvarlig. 

– Vi kommer att se fler attentat av personer i vitmakt-rörelsen.

Han nämnde flera extremistsajter med hundratusentals aktiva medlemmar.

– Det är en mörk plats där de uppmuntrar varandra att ta till handling, sa den orolige experten med lång erfarenhet som polis.

Skjutningen i Pittsburgh

Han tog oktoberattacken mot Tree of Life-synagogan i Pittsburgh som exempel. Då gick den misstänkte Robert Bowers in i synagogan och sköt ihjäl minst elva personer. Fem minuter innan attacken hade han uttryckt antisemitiska åsikter på ett socialt medium som blivit en plattform för vitmaktrörelsen.

”Jag kan inte sitta och se på när mitt folk slaktas /.../ Jag går in.”

Det är en av flera mordplaner som förannonserats på liknande forum.

Så gjorde även australiske Brenton Tarrant. Med sig hade han anonyma anhängare världen över på ett 17 minuter långt direktsänt massmord. Det var tiden det tog Facebook att stoppa mordsändningen.

Inspirerade av IS propaganda

Vad vi ser på högerextremistforumen är precis den sortens propagandamaskineri som gjorde IS så framgångsrik i sin rekrytering. Och lockade tusentals unga som växt upp i väst att anmäla sig som frivilliga självmordsbombare.

Den amerikanske säkerhetschefen varnar för att nynazister och andra högerextremister världen över lärt av IS propagandametoder – som framgångsrikt utnyttjas för att motivera så många som möjligt till våldsdåd.

Avskedsbrev, långa texter om motiv och morduppdateringar i syfte att bli hjältar i de mörka forum där hatet gror.

Ebbas föräldrar förtvivlade

Den rasistiskt motiverade misstänkte massmördaren Brenton Tarrant försöker i sin 74-sidiga text hävda att han ville hämnas 11-åriga Ebba Åkerlund.

Men på vems vägnar?

Inte för dem som älskade henne mer än någon annan.

Hennes förtvivlade föräldrar fördömer vansinnet och att deras dotters namn på detta vidriga sätt missbrukas av en högerextremist i propagandasyfte.

Som om de inte fått lida tillräckligt – och nu detta.

Högerextremisterna tar vid

Resultatet av den här fruktansvärda terrorattacken är att vi riskerar att få en än mer polariserad värld. Där de mörka krafternas mål är att splittra människor utifrån religion och hudfärg.

Exakt det som IS gjort så framgångsrikt i flera år.

Där sekten IS tappade sin kraft, tar högerextremisterna vid. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Mer i ämnet