Slottet Bran i Transsylvanien, som marknadsförs som ”Draculas slott”. Till höger i bild syns skådespelaren Bela Lugosi porträttera Dracula i filmklassikern från 1931. Foto: Christoffer Wendick/AP

Analys: Draculas önskebrunn kan ge fler EU-idéer

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

Bryssel verkar ha insett att man måste lyssna mer både på folks förhoppningar och rädslor. Mötesplatsen EU-ledarna har valt för att staka ut framtiden för unionen är förvisso förknippad med rädsla, ja till och med skräck: Draculas Transsylvanien. Men också här kan de höra hoppfyllda röster, om de lyssnar.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Runt mötesbordet i rumänska Sibiu kommer idéerna att hagla. Ja, det kan bli ett riktigt spånmöte. Det finns redan många åsikter om vad EU bör satsa särskilt på efter valet, när en ny femårsperiod börjar. Kampen om att få upp sitt lands hjärtefrågor högst på listan är redan igång. Här är tre starka intressen som slåss om förstaplatsen.

Rusta fortet

Många av EU-ledarna vill prioritera att unionen skyddar sig själv och sina gränser bättre med fler gränsvakter. Man vill stoppa migranter som inte har asylskäl från att ta sig in. De vill också att unionen blir bättre på att upptäcka och bekämpa terrorism. Att bättre rusta fortet, kan man säga. Det är inte konstigt eftersom invandring och terror är frågorna som invånarna tycker är viktigast att ta itu med.

Mer för klimatet

Åtta länder, däribland Sverige, skrev ett brev tillsammans inför mötet om att unionen måste bli mer ambitiös i sina klimatmål och helt göra slut med fossila utsläpp före år 2050. Mer EU-pengar ska användas till detta, tycker länderna. Bland invånarna i unionen ökar oron för klimatförändringar snabbt, även om fortfarande fler tycker att frågorna om terror och invandring är viktigare.

Klirr i kassan

Arbetslösheten sjunker i unionen. Men efter de ekonomiska krisåren är reallönerna i flera länder ännu inte ikapp nivåerna före krisen. Oron för ländernas ekonomier lever fortfarande kvar och är ett av medborgarnas största orosmoln. Flera idéer under spånmötet kommer därför handla om hur man kan få ekonomin i medlemsländerna att blomstra.

Det var tre önskningar. Men inne på borggården i det som kallas Draculas slott dyker ännu en upp. Framför en önskebrunn står ett rumänskt ungt par och slänger i varsitt mynt. Jag frågar den unge mannen vad han önskar. Han svarar att han hoppas att inte väst lämnar öst bakom sig. Han önskar att glipan mellan Europas båda halvor ska slutas. Detta är en oro jag själv bär på för framtiden. Att öst och väst alltmer glider isär.

Om EU-ledarna tar sig dit, till önskebrunnen, så kanske de får fler framtidsidéer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

EU-valet 2019

Mer i ämnet