Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Säljer man vapen till Turkiet öppnar man dörren för en ny katastrof”, säger syrienkurdiska ledaren Ilhan Ahmad. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Kurdledaren: ”Politiska och militära ledare svävar i livsfara”

Uppdaterad
Publicerad

För att släppas in i Nato har Turkiet bland annat krävt att Sverige slutar stödja det Syrienkurdiska partiet PYD. Att Sverige har gått med på kraven oroar den kurdiska befolkningen.

– För Turkiet är varenda kurd terrorist, säger Ilhan Ahmad, politisk ledare för Syrienkurderna.

RÄTTELSE: I en tidigare version av texten och inslaget sades det att Sverige 2019 var pådrivande i att införa ett vapenembargo mot Turkiet. Men ett officiellt vapenembargo infördes aldrig, däremot har Sverige sedan dess inte sålt vapen till Turkiet.

I norra Syrien är kurder djupt besvikna över att Sverige – för att släppas in i Nato – gått med på Turkiets krav att sluta stödja det dominerande Syrienkurdiska partiet.

Syrienkurdernas politiska ledare Ilhan Ahmad är också mycket oroad över att Sverige kan komma att sälja vapen till Turkiet.

Se SVT:s reporters möte med Ilhan Ahmad i norra Syrien i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.