Foto: SVT Grafik

Kurderna kan tvinga fram federalism i Syrien

Publicerad
ANALYS · Kurderna i Syrien har på egen hand utropat självstyre i de norra delarna av landet. Därmed vill de tvinga parterna som för samtal om Syriens framtid att ta med dem i beräkningen.
Eva Elmsäter, utrikeskommentator

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Beslutet förkastades direkt av regeringen och oppositionen i Syrien. Grannlandet Turkiet som oroar sig för att det kan bildas en större kurdisk stat i regionen har också opponerat sig.

Den nyutropade federala regionen kallas Rojava – Norra Syrien. Den består av tre enklaver Jazira, Kobani och Afrin.

Har inte lyckats på grund av Turkiet

De kurdiska områdena i Syrien har i praktiken haft någon slags autonomi i snart två år. Kurderna kontrollerar en lång sträcka, mer än 40 mil, längs den turkisk-syriska gränsen i nordost och en mindre del i väster.

Den senaste tidens strider har gått ut på att få kontroll över hela sträckan från de västra delarna av norra Syrien till de nordöstra mot Irak. Tanken är att få en sammanhängande kurdiskt område i Syrien. Men det har inte lyckats på grund av hårda attacker från Turkiet, som vill förhindra att kurderna blir för starka.

Turkiet anklagar de syriska kurderna  för att samarbeta med det turkiska PKK. Erdogans regering har återupptagit väpnade attacker mot PKK som man tidigare hade ett fredsavtal med.

Regeringen och oppositionen emot

På den irakiska sidan har kurderna haft självstyre sedan början av 90-talet. Turkiet oroar sig för att kurder i de tre länderna på sikt ska försöka foga ihop sina områden till en enda kurdisk stat.

De tre syrisk-kurdiska regionerna har alltså ensidigt röstat för att bilda en ny federal enhet i Syrien. Utan godkännande från några andra delar av landet. Den syriska regeringen menar att det strider mot författningen och oppositionen är också emot kurdernas agerande.  

Kurderna, som inte får delta i fredssamtalen i Geneve, anklagas för att försöka tvinga fram en delning av Syrien.   

Målet i Geneve är att bilda en övergångsregering som ska arbeta fram en ny författning. Där kan man ändra landets uppbyggnad om parterna så önskar.

Åtartagit kontrollen över 400 städer

Frågan om federalism i Syrien nämns allt oftare. Då talar man oftast om den uppdelning av landet som redan existerar i praktiken, det vill säga den decentralisering av makten som finns i dag, inte att skapa nya delar. Staffan de Mistura som leder fredssamtalen har nämnt det som en möjlighet.

Det kanske är i ljuset av de diskussionerna man ska se det kurdiska utspelet. De vill skynda sig att bekräfta något de redan har. Andra grupper har också områden som de tagit med vapen i hand.

Det ryska inhoppet i konflikten har ritat om den syriska kartan. Regeringen har med rysk hjälp återtagit kontrollen över 400 städer och byar längs med kusten.

Vill säkra sin överlevnad

Den så kallade Islamiska staten och Jabat al-Nusra har också områden de kontrollerar. De sitter inte heller vid förhandlingsbordet.

Striderna har varit hårda för att parterna i konflikten velat skaffa sig så stora territorier som möjligt. De vill säkra sin överlevnad men också med tanke på en framtida politisk lösning.

Fredssamtalen i Geneve kan komma att permanenta slagfältens verklighet. En framtida karta över Syrien kan ha fyra delar, regimens längs havet med de ryska baserna, kurdernas längst i norr, IS i nordost och rebellgrupper i norr och söder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Kriget i Syrien

Mer i ämnet