Kurdiska Peshmerga lämnar staden Kirkuk, staden faller till irakiska armen som tar kontroll. Foto: Niclas Berglund

Kurderna tvingas till reträtt i Kirkuk

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Tusentals kurder flyr staden Kirkuk i Irak. SVT Nyheters Eva Elmsäter ger svar på de fem viktigaste frågorna om konflikten.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Vad är det som händer i oljestaden Kirkuk nu?

Den irakiska armen har tagit kontroll över Kirkuk utan att möta något motstånd från kurderna. De kurdiska peshmergastyrkorna verkar ha valt att dra sig tillbaka istället för att slåss. Vad det beror på är fortfarande oklart. Det kan vara en taktisk reträtt för att undvika öppet krig med centralregeringen i Bagdad. Möjligtvis med förhoppningen att kunna föra en dialog med Bagdad om kurdisk självständighet.

Spänningar i Kirkuk

Varför är Kirkuk så viktigt att man ändå riskerat öppen konflikt?

Kirkuk är en av Iraks viktigaste oljeregioner och kurderna tog kontroll över området 2014. IS var då på väg att inta Kirkuk och kurderna gick emellan och stoppade framryckningen. Sen dess har kurderna kontrollerat området.

Kirkuk är ett omstritt område och har specialstatus i den irakiska federationen. Ingen grupp har enligt Iraks författning ensam rätt till Kirkuk. Oljeintäkterna ska delas mellan de olika regionerna i federationen.

Innebär det här krig mellan centralregeringen i Bagdad och kurderna?

Det är fortfarande en överhängande risk med tanke på att Kirkuk har ett så stort värde ekonomiskt och strategiskt. Dessutom är det ett område som befolkas av muslimer och kristna, av kurder, araber och turkmener. 

Men den kurdiska reträtten kan ha avvärjt ett öppet krig. Det kan ha skett efter någon slags kommunikation mellan centralregeringen i Bagdad och det kurdiska regionala styret i Erbil. 

Vilka är inblandade i den här konflikten?

Det är framförallt det regionala styret KRG i det kurdiska Irak med sina militära styrkor peshmerga och centralregeringen i Bagdad med sin arme. Den irakiska armen har också haft hjälp av shiaamiliser i området.

Grannländerna Turkiet och Iran är också inblandade, officiellt genom att de hjälpt den irakiska regeringen genom att stänga av gränser och luftrum mot Kurdistan. 

USA är också inblandat genom att man ger stöd till båda parter och vill motverka nya inbördes strider i Irak. USA vill ha fortsatt hjälp att bekämpa terrororganisationen.

Varför händer det här nu?

Folkomröstning om självständighet för Kurdistan för några veckor sedan oroade omvärlden och inte minst regeringen i Bagdad, som accepterat en långtgående autonomi för kurderna i många år. Oron gäller framförallt den kurdiska kontrollen över Kirkuk. 

IS har drivits tillbaka Irak. Den irakiska armen och kurderna har samarbetat för att slå en gemensam fiende, IS. När det är klart vänder sig nu segrarna mot varandra. 

Kurderna vill behålla det de vunnit och passar på att utropa självständighet. 

Bagdad anser att det här är sista chansen att försöka stoppa en delning av landet. Framförallt en permanent förlust av Kirkuk. 

Med stöd från omvärlden har man satt hårt mot hårt mot kurderna. Och i det här läget ser det ut som om Bagdad vunnit, åtminstone striden om Kirkuk.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Spänningar i Kirkuk

Mer i ämnet