Kvinnliga flyktingar i Valletta, Malta. Foto: TT

Kvinnliga migranter våldtas av människosmugglare

Publicerad

Kvinnor som försöker ta sig till Europa via Medelhavet utsätts för misshandel, sexuella övergrepp och våldtäkter längs med vägen. De som inte har råd med smugglarnas priser erbjuds att betala i sex, skriver Amnesty International i en ny rapport om migranters situation på vägen till Europa.

Människosmugglare som tar flyktingar från Libyen till Europa utnyttjar kvinnliga migranter för sex, städning och matlagning, skriver människorättsorganisationen i rapporten ”Libya is full of cruelty”.

Kvinnorna våldtas eller pressas till sex på vägen och en del blir gravida. Särskilt utsatta är de som reser ensamma eller med män som uppfattas som svaga och oförmögna att skydda dem.

”Du kan komma till Europa utan att betala någonting”

Othman, en somalisk flykting, berättar i rapporten hur smugglare våldtog kvinnor i sällskapet medan de grät.

– Vi hölls ute i öknen. Kvinnorna sov i tält och männen sov utanför. Om nätterna ropade smugglaren på en kvinna han gillade. Om hon vägrade komma ut tvingade han henne och sa ”Jag vill hjälpa dig. Jag vill ge dig pengar. Jag kommer att hjälpa dig komma till Europa utan att betala något”. Efter att det hände ett par gånger bestämde vi oss för att skydda kvinnorna. Vi sov inte för att vi vaktade tältet, berättar han för Amnesty.

Sedan Libyen förra året sjönk djupare ner i ett politiskt kaos har också antalet kidnappningar av flyktingar längs med migrantrutten ökat. De som kommer från länder söder om Sahara är mest sårbara, i synnerhet kvinnor och ensamma barn.

De kriminella ligorna, som består av både libyer och brottslingar från flyktingarnas hemländer, kräver att få betalt för att låta flyktingarna fortsätta och kvinnor som inte kan samla ihop pengar med hjälp av till exempel släktingar erbjuds istället att betala med sex.

Inga kvinnliga vakter på flyktingförläggningarna

Kvinnor som istället grips av polis för att ha vistats i landet illegalt eller vars båtar tvingats vända tillbaka till Libyen hamnar på flyktingförläggningar där de utnyttjas för matlagning och städning. De libyska flyktingförläggningarna har i strid med FN-regler bara manliga vakter och kvinnorna blir kroppsvisiterade av män.

– De kom till våra rum och försökte ha sex med oss. En del av kvinnorna blev gravida. De slog oss, även de gravida. En av dem dog och de avlägsnade hennes kropp. Jag vet inte vad det blev av henne. De slog henne i magen, hon var sju-åtta månader gravid och dog, berättar en nigeriansk kvinna som bodde på en flyktingförläggning i Sabratha medan hon var gravid.

Även kvinnor som försöker tjäna ihop pengar till sin resa genom att ta anställning som hushållerskor i Libyen vittnar om misshandel, utnyttjande och hur de blir fråntagna sina pass och hindrade från att lämna huset där de jobbar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet