21-årige Dylann Roof har erkänt att han sköt och dödade nio personer i kyrkan i Charleston. Foto: TT

Kyrkoskytt planerade skolmassaker

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkan i Charleston var kanske inte hans huvudsakliga mål. En vecka innan massakern ska 21-åriga Dylann Roof ha pratat om att attackera en skola.

Sex kvinnor och tre män sköts ihjäl i en kyrka som främst besöks av afroamerikaner i Charleston i USA tidigare i veckan. Dylann Roof, en vit 21-åring, har erkänt massmordet som utreds som ett hatbrott.

Men en berusad Roof ska en vecka innan massakern ha sagt till en kompis att han planerade en attack mot ett universitet i staden. Vännen, som själv är svart, säger att han inte trodde att 21-åringen menade allvar. Enligt honom var det tydligt att Roof var deprimerad.

Kyrkoskjutningen i Charleston

– Han sade att han skulle skada en massa människor, säger Christon Scriven till nyhetsbyrån AP.

Talade illa om svarta

Vännerna som var med vid tillfället gömde ändå Roofs pistol inne i en husvagn. Men 21-åringen tog senare tillbaka sitt vapen.

Flera vänner till den misstänkte massmördaren har beskrivit honom som en orolig och förvirrad person. Ena dagen festade han med sina svarta vänner. Andra dagar talade han illa om svarta personer inför sina vita vänner.

21-åringens granne minns att Roof när han var full på vodka klagade på att ”svarta tog över världen”.

Tusentals sörjande

Dödsskjutningen har mötts med avsky i USA. Tusentals personer med röda och vita rosor i händerna samlades under en minnesstund för de nio personer som sköts ihjäl. De kravaller som vissa förväntat sig efter dådet har uteblivit. Istället förespråkar flera framstående personer i staden kärlek framför hat.

Roof fick höra förlåtande ord från några av de anhöriga under domstolsförhandlingarna.

– Jag förlåter dig, må Gud ha förbarmande över din själ, sade en anhörig till ett av offren.

Aktuell fråga

Det kallblodiga massmordet har aktualiserat frågan om skärpt vapenkontroll i USA, men enligt Barack Obama är det inte troligt att kongressen kommer att agera. Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholm universitet, håller med presidenten.

”När det gäller vapenreglering finns det ytterst lite, anser jag, som tyder på att det här brottet kommer att leda till mer reglering”, skriver han i en kommentar till TT.

Fakta: Utreds som hatbrott

Sex kvinnor och tre män sköts ihjäl under bibelstudier i Emanuel African Methodist Episcopal Church i Charleston, South Carolina. Kyrkan besöks främst av afroamerikaner.

Den vite, arbetslöse, 21-åringen Dylan Roof har gripits misstänkt för dådet, som han erkänt. Han tros ha siktat för att döda svarta i ett hatbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkoskjutningen i Charleston

Mer i ämnet