Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör invånare i ukrainska staden Cherson tre veckor efter Rysslands reträtt. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT, EBU

Läget i Cherson tre veckor efter Rysslands reträtt

Uppdaterad
Publicerad

Under nio månader bodde ukrainare i Cherson under ryska ockupationen. För tre veckor sedan lämnade ryska armén staden. Nu befinner de sig tio kilometer bort på andra sidan av floden Dnipro – och fortsätter beskjuta staden.

Nu börjar stadens administration återuppbygga el- och värmeinfrastruktur, och man får in humanitär hjälp. Samtidigt fortsätter ryska styrkor beskjuta Cherson.

– Det har blivit fler explosioner i staden och vi märker fler granater som flyger mot oss. Men vi känner oss lugnare, för att vi vet att vi har vår frihet nu, säger Victoria.

I veckan föll en projektil i närheten av ett konstmuseum, förstörde ingången, innegården och krossade fönster. En person dog på en busshållplats. Då och då hör man muller från artilleri.

Missiller träffade ett bostadsområde några kilometer bort. En kvinna miste livet. Fler invånare i Cherson vittnar om liknande händelser.

– För två dagar sedan gick vår granne för att hämta vatten i floden Dnipro. En granat träffade i mitten av floden, säger Tatiana.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.