Nederländernas premiärminister Mark Rutte röstar i en vallokal i Haag. Foto: AP

Lågt valdeltagande i många EU-länder

Uppdaterad
Publicerad

Färre röstar i flera EU-länder, enligt tidiga uppgifter. I Slovakien har bara 13 procent av befolkningen gått till valurnorna.

I Europa som helhet väntas valdeltagandet falla, till skillnad från i Sverige. Enligt förhandsuppskattningar kommer strax över 40 procent att rösta, jämfört med 43 procent vid det förra valet 2009.

Valdeltagandet har fallit stadigt sedan det första direktvalet hölls 1979.

Invandringsfientliga partier väntas öka

Pejlingar inför valet har också pekat på en stark framryckning för partier långt ut på högerkanten. Men vallokalsundersökningar i Nederländerna, där valet hölls i torsdags, visade på ett betydligt sämre resultat än vad som spåtts för det EU- och invandringsfientliga Frihetspartiet som leds av Geert Wilders. Kristdemokraterna CDU väntas istället ha gått framåt.

Bara 13 procent i Slovakien

Enligt franska nyhetskanalen BFM-TV är valdeltagandet väldigt lågt i flera av EU-länderna, i Slovakien beräknas bara 13 procent ha röstat, och i grannen Tjeckien är motsvarande siffra bara 18 procent. I dessa två länder har valet redan genomförts, i går Slovakien och i fredags Tjeckien.

Om det slutgiltiga valdeltagandet i Slovakien stannar vid 13 procent, så är det ett negativt rekord i EU-val sammanhang. Det tidigare bottenrekordet är 16,9 procent, också det i Slovakien i valet 2009.

– Det är ett misslyckande för hela det politiska etablisimanget, och ointresset hos unga röstare är extra alarmerande, säger Marcos Sefcovic, Slovakiens EU-kommissionär, till EU-observer.

Enligt Sefcovic är slovaker i allmänhet positiva till EU, men att mer information om själva valet behövs.

Resultat i kväll

I torsdags gick Holland och Storbritannien till EU-val, och valdeltagendet uppskattas till någonstans mellan 30 och 40 procent i båda dessa länder. Siffror som ungefär är i paritet med föregående val 2009.

I lokallvalen i Storbritannien, som i många distrikt genomfördes samtidigt som EU-valet, gick EU-skeptiska och invandrarfientliga UKIP starkt framåt.

– Det är ju allmänna val här nästa år, så EU-valet och Ukips framgångar är en del av den inrikespolitiska striden om makten. Särskilt inom konservativa Torys är det nästan krig just nu på grund av förlorade röster till Ukip, säger Nike Nylander, SVT:s korrespondent på plats i Storbritannien.

Torsdag

Nederländerna och Storbritannien.

Fredag

Irland och Tjeckien.

Lördag

Frankrikes utomeuropeiska territorier, Lettland, Malta, Slovakien och Tjeckien.

Söndag

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Litauen, Luxemburg, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tyskland, Ungern och Österrike.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2014

Mer i ämnet