Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lvova-Belova var med på mötet via länk men när det var dags för hennes anförande lämnade fyra länders sändebud rummet. Foto: Reuters

Lämnar FN-mötet i protest mot efterlyst barnrättskommissionär

Uppdaterad
Publicerad

Sändebud från USA, Storbritannien, Albanien och Malta reste sig och gick ut när Rysslands barnrättskommissionär Maria Lvova-Belova talade till medlemmarna i FN:s säkerhetsråd.

Lvova-Belova är internationellt efterlyst för krigsbrott och deltog vid mötet med temat “att evakuera barn från konfliktzoner”.

Protesten utspelade sig vid FN:s informella säkerhetsmöte på onsdagen. Tidigare hade Storbritannien gjort klart att de skulle stoppa webbsändningen av mötet för att inte låta Ryssland sprida desinformation, en åtgärd som är mycket sällsynt.

Lvova-Belova är anklagas för krigsförbrytelser genom att på olaglig väg ha låtit deportera och massförflytta barn från ockuperade områden i Ryssland och har själv adopterat en 15-årig pojke från Ukraina. Internationella brottmålsdomstolen i Haag utfärdade förra månaden en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin och Lvova-Belova.

Senaste nytt kriget i Ukraina

”Raderar ukrainsk identitet”

Ukraina anklagar Ryssland för att ha “stulit” mer än 16 000 barn från landet, mot deras föräldrars vilja, sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes i februari 2022.

– Ryssland påstår att de skyddar dessa barn men istället är det en genomtänkt politik som syftar till att radera ukrainsk identitet, sade den brittiska diplomaten Asima Ghazi-Bouillon, som återvände till mötet efter att Lvova-Belova hade talat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon är internationellt efterlyst – i Ryssland kallas hon för ukrainska barns ”räddare”. Foto: Mikhail Metze/Sputnik/ AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste nytt kriget i Ukraina

Mer i ämnet