Tyskland stänger gränsen mot tre av sina grannländer. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Land efter land stänger gränserna

Uppdaterad
Publicerad

Stängda gränser, flygförbud och obligatorisk karantän. Listan över länder som inför reserestriktioner för att stoppa coronavirusets utbredning växer sig längre för varje dag.

På söndagen anslöt Tyskland till listan över länder som stänger gränserna för utländska besökare. Från och med måndag är det inte längre tillåtet att passera över gränsen till Tyskland från Tjeckien, Österrike, Schweiz, Frankrike, Luxemburg och Danmark. Andra länder som rapporterade om nya restriktioner var Polen, Estland och Ukraina.

Kryssningsfartyg portas

Nya Zeeland förbjuder internationella kryssningsfartyg att lägga till och ålägger alla internationella besökare till landet att självisolera sig i 14 dagar.

– Vid sidan av Israel, och ett antal önationer i Stilla havet som i praktiken har stängt sina gränser, så betyder det här beslutet att Nya Zeeland kommer ha de mest långtgående och tuffa gränsrestriktionerna av något land i världen, säger premiärministern Jacinda Ardern.

Nya Zeeland har dock god konkurrens vad gäller vem som har de tuffaste åtgärderna. Allt fler länder stänger sina gränser eller inför reserestriktioner för att försöka värna sig mot smittspridningen.

USA stoppade från midnatt på fredagen de allra flesta flygningar från Europa, Colombia ska porta alla som inte är medborgare eller invånare och Saudiarabien kommer med start på söndagen att förbjuda alla flygresor till och från landet i två veckors tid.

Turiststopp

Inte heller länder där besöksnäringen är ekonomiskt betydelsefull drar sig för drastiska åtgärder. Vietnam kommer från och med söndagen och i 30 dagar framöver att neka inresa för turister från Schengenländerna och Storbritannien.

Indien går steget längre och upphör helt att utfärda turistvisum till åtminstone den 15 april, samtidigt som visumfriheten slopas för utländska medborgare med indiska rötter. För indiska medborgare som återvänder till landet från smittodrabbade områden gäller 14 dagars karantän.

Även Nordkorea, där framför allt kinesiska besökare bidrar med välbehövlig hårdvaluta, har stängt gränserna för turister.

Flera afrikanska länder har också inför resebegränsningar. Marocko har stängt gränsen till flera grannländer och ställt in flyg till flera europeiska stater. Sydafrika, Kenya, Senegal och Mauretanien har också infört inresebegränsningar.

Stängt i Europa

I Europa har länder som Danmark, Polen, Slovakien, Tjeckien och Portugal helt eller delvis stängt gränserna. Under söndagen meddelande Tyskland att man stänger gränsen mot flera grannländer, däribland Danmark, Frankrike och Österrike. Norge har infört obligatorisk karantän för resenärer och stänger från och med måndag landets hamnar och flygplatser.

Turkiet införde från och med lördagen förbud för flyg till och från nio europeiska länder, däribland Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet