Klädindustriarbetare på en fabrik i Bangladesh, ett av länderna på listan. I landet verkar flera världskända klädföretag där man bryter mot arbetstagarnas rättigheter, enligt rapporten. Bilden är från 2012. Foto: A.M. Ahad/AP/TT

Ny rapport: I de här länderna är det sämst att arbeta

Publicerad

Våld, misshandel och massuppsägningar på arbetsplatsen och fackligt aktiva som mördas är gemensamma nämnare. Nu presenterar det internationella världsfacket ITUC listan över de tio länder i världen där det är sämst att arbeta. Turkiet är det enda europeiska landet på ”bottenlistan” och nykomlingar är Brasilien och Zimbabwe.

– Generellt sett går utvecklingen åt fel håll i många länder. Människor riskerar livet när de kämpar för bättre villkor på jobbet, säger Maja Aase, kommunikationschef på Union to union.

Utvecklingen går åt helt fel håll i de här länderna. De mest grundläggande rättigheterna för arbetstagare saknas. Mellanöstern och Nordafrika är de regioner i världen där det är som sämst att arbeta, enligt det internationella fackförbundet ITUC:s nya rapport ”The World's Worst Countries for Workers”.

Algeriet, Bangladesh, Brasilien, Colombia, Guatemala, Kazakstan, Filippinerna, Saudiarabien, Turkiet och Zimbabwe är de tio länder där det är sämst arbetsförhållanden, enligt rapporten.

– I de här tio länderna finns det tydliga konflikter och en tydlig politisk utveckling som går emot yttrandefrihet och demokrati, säger Maja Aase, kommunikationschef för svenska fackens bistånds- och solidaritetsorganisation Union to union.

Nya länder: Brasilien och Zimbabwe

Nya länder på listan för 2018 är Brasilien och Zimbabwe. Maja Aase nämner att Brasilien tar allt fler steg mot höger och markerar en utveckling bort från demokratin.

– I Brasilien och många andra länder hotas och begränsas de rättigheter vi ser som självklara här i Sverige, säger hon.

Rankingen över de 145 länderna utgår från internationella rättssystem och konventioner som har tagits fram av världens länder och arbetslivsorganisationer. Det är sjätte gången som rapporten släpps.

Flest mördade i Colombia

Människor misshandlas, hotas och till och med dödas på jobbet i de här länderna. Under 2018 mördades 53 fackligt aktiva i världen, enligt rapporten. Hela 34 av dem i Colombia. Den 14 april 2018 hittades en lärare död med en kula i huvudet med tecken på tortyr, ett av exemplen i rapporten. Han arbetade aktivt med att försvara offentlig utbildning.

Också i Turkiet, som är det enda europeiska landet på listan över de värsta länderna, har flera fackföreningsledare mördats. Landet pekas även ut på grund av bland annat godtyckliga fängslanden och massarresteringar av protesterande arbetstagare, och att 10 000 byggnadsarbetare har protesterat mot den bristande säkerheten på bygget av Istanbuls flygplats.

I de här tio länderna är det sämst att arbeta

Algeriet

Bangladesh

Brasilien

Colombia

Guatemala

Kazakstan

Filippinerna

Saudiarabien

Turkiet

Zimbabwe

Fotnot: Sverige och de övriga nordiska länderna hittas i kategorin nämnd som ”Ranking 1: sporadiska kränkningar av rättigheter”. Där ingår även Österrike, Tyskland, Irland, Italien, Nederländerna, Slovakien och Uruguay.

Källa: ITUC Global Rights Index 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.