Lapid har till onsdag på sig att föreslå en ny regering, sedan Netanyahu tidigare har misslyckats i sina försök efter valet den 23 mars. Foto: DEBBIE HILL/TT

Lapid hoppas fälla Netanyahu trots hinder

Publicerad

Oppositionspolitikern Yair Lapid har fått förtroendet att försöka bilda ny regering i Israel. På onsdag står det klart om Benjamin Netanyahus dagar som premiärminister är räknade.

Yair Lapid tror att han ska kunna nå ”högre mål”. Men han erkänner att hinder kvarstår innan han kan ersätta Benjamin Netanyahu som haft posten som Israels premiärminister i över 12 år.

Lapid har till onsdag på sig att föreslå en ny regering, sedan Netanyahu tidigare har misslyckats i sina försök efter valet den 23 mars. Skulle han misslyckas med det så är det mycket som talar för ännu ett nyval – det femte inom loppet av två år.

Ny regeringskoalition kan bli till

Ett viktigt, och kanske avgörande, hinder har dock undanröjts. I helgen gav ultranationalisten Naftali Bennett från högerpartiet Yamina sitt stöd för en regering med Lapid och dennes parti Yesh Atid.

Lapid står i mitten på den politiska skalan och är sekulär. Han måste få stöd av fler partier än Naftali Bennetts Yamina för att få ihop en koalition med minst 61 av parlamentet Knessets 120 platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.