Lär känna USA:s nye president: Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

Han är affärsmiljardären som bestämde sig för att bli president. När han först seglade upp som en utmanare på den republikanska sidan var det få som trodde att han skulle gå hela vägen – men nu är han världens mäktigaste man.

Vem är han?

Namn: Donald John Trump 

USA-val 2016

Ålder: 70, han föddes 14 juni 1946 i Queens, New York.

Familj: Gift med den Slovenienfödda modellen Melania Trump. Har varit gift två gånger tidigare och har fem barn – Donald Trump Junior, Ivanka, Eric, Tiffany och Barron.

Donald Trump tillsammans med familjen – hustrun Melania Trump och barnen Tiffany, Donald Trump Junior, Ivanka och Eric. Foto: TT

Bor: På flera ställen. Bland annat i sin enorma skyskrapa ”Trump tower” i New York och egendomen Mar-a-Lago som ligger belägen på den luxuösa ön Palm Beach, Florida. Och från januari: Vita huset.

Utbildning: Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. 

Bakgrund: Är mest känd för sin karriär som fastighetsmagnat, bland annat i hotell-världen, och som framgångsrik affärsman. Blev 2004 verkställande producent för tv-kanalen NBC:s dokusåpa ”The apprentice” där en grupp personer tävlar om en topptjänst i ett av Trumps många företag. Har dessutom skrivit ett flertal böcker och äger flera golfbanor och skönhetstävlingar. Donald Trump gjorde sitt första inträde i politiken redan 2000 då han ställde upp för partiet Reform party, men misslyckades. Innan han ställde upp i årets presidentval har Trump även hunnit vara registrerad som demokrat.

Nu vet du lite mer om den nye presidenten. Klicka på klippet för att få veta det du kanske inte visste att du ville veta om honom:

Donald Trump vill nu när han är president...

1. Göra flera saker för att stoppa invandringen, bland annat bygga en mur mot Mexiko. Anser att Mexiko ska betala för muren.

2. Att alla illegala migranter ska deporteras och att de som är ”bra” ska kunna komma tillbaka legalt. Barn som föds i USA av utländska medborgare ska inte automatiskt få amerikanskt medborgarskap.

3. Mångdubbla antalet gränsvakter och stoppa muslimer från att ta sig in i USA.

4. Se ett nationellt förbud mot abort förutom vid våldtäkt, incest och om moderns liv är i fara. Han har tidigare varit för fri abort, men har under sin kampanj flera gånger uttryckt motsatsen.

5. Förstärka USA:s militära insatser i Syrien och Irak. Han har flera gånger sagt att han tänker ta till hårdare åtgärder mot terrorgruppen IS och ”bomba skiten” ur dem.

6. Inte se mer restriktioner av vapenlagarna. Istället vill Trump avskaffa vapenfria zoner runt skolor och sjukhus.

7. Sänka skatterna för de flesta hushåll, både de med mindre och större inkomster.

8. Motarbeta Obamas sjukvårdsreform. 

9. Förbättra situationen ordentligt för USA:s många militära veteraner, bland annat genom bättre vård och hjälpen med psykiska problem. 

10. Inte ha frihandelsavtalet TTP. Har sagt att länder som Kina borde betala för att få sälja sina varor i USA, och vill straffa amerikanska företag som flyttar jobb till länder i stillahavsområdet.

Donald Trump vill bygga en mur, men kan han verkligen göra det? Experten svarar:

Här är de viktiga frågorna – vad har han sagt?

Om terrorn:  ”Jag ska bomba skiten ur IS.”

Om dödsstraffet:  ”Jag har alltid varit, och fortsätter att vara, en förespråkare för dödsstraffet vid fruktansvärda brott.”

Om vapenlagarna:  ”Vi har redan så många lagar. Om du tittar på mina motståndare så är de väldigt svaga när det kommer till ”the

Donald Trump vill inte skärpa vapenlagarna i USA. Foto: TT

second amendment” (andra tillägget i USA:s konstitution). Där står jag väldigt, väldigt starkt.”

Om klimatförändringarna: ”Ni vill ha ren luft. Ni vill ha rent vatten. Det är väldigt viktigt för mig och jag har vunnit många miljöpriser. Jag tror inte på klimatförändringar.”

Om invandringen: ”Jag skulle bygga en stor, stor mur på vår södra gräns och jag ska se till att Mexiko betalar för den muren.”

Om syriska flyktingar: ”Om Obama, genom sin svaghet, släpper in dem så tänker jag skicka ut dem.”

Många höjde på ögonbrynen när affärsmiljardären meddelade att han kandiderade till presidentposten – här kan du se det igen:

Vilka är hans styrkor?

+ Han är inte rädd att göra tvärtemot

I en tid där många av hans motståndare går en rak linje med sitt parti sticker Donald Trump ut. Nu har vi en nyvald president som gjort tydligt att han inte tvekar att gå rakt emot det republikanska partiets hållning i svåra frågor – som att försvara socialförsäkringen.

I ett USA där många väljare är missnöjda med ”status quo” och vill se en tydlig förändring i hur landet styrs, så plockar Donald Trump poäng som politikern som vågar gå mot strömmen och ta upp frågor som andra backar för.

Läs mer: Utspelen från Donald Trump vi minns

+ Han får väljare som inte röstar att gå och rösta

Trump och hans slogan ”Make America great again” har slagit an hos många amerikaner. Foto: TT

”Jag är med er”, sa Trump under det republikanska partikonventet och talade direkt till sina väljare, väljare som tidigare inte röstat på någon kandidat – men nu lämnar soffan för att lägga sin röst på honom. Donald Trump är inte rädd för att ta upp frågor som andra inte rör vid, inte heller att dra nytta av den ilska som finns i USA bland vissa väljare. Just detta, att han pratar om det ingen annan vågar prata om, menar många av hans väljare är Trumps stora styrka.

+ Etablissemanget

Donald Trump är, till skillnad från Hillary Clinton, inte en del av den amerikanska politiska eliten. Han är en outsider, en affärsman, en ”dark horse”. Många av Trumps väljare framhåller just detta – att Trump inte är en politiker – som något positivt. Han är inte en del av etablissemanget i Washington och har ofta framhållit själv att han inte heller kommer att bli det när han valts till president.

Twitterkontot som få gått miste om. Donald Trump använder flitigt mikrobloggen för att tycka till om både politiker, journalister och viktiga frågor. Foto: Skärmdump Twitter

+ Han är en mästare på medier

Ingen annan kandidat under den här valrörelsen har vetat att utnyttja sociala medier och kanaler som Donald Trump. Med sina 12,7 miljoner följare på Twitter når han bredare än någon annan och har ofta skapat stora rubriker och nyheter med sina uttalanden på 140 tecken. Han prickar ofta rätt i de ämnen som cirkulerar och lyckas hamna mitt i händelsernas centrum. Trots att han hånat reportrar, kallat dem clowner och bimbos, så kan man konstatera följande: Donald Trump älskar medierna, och medierna älskar honom.

+ Han är inte Hillary Clinton

Historiskt impopulära. Amerikanerna har starka åsikter om både Hillary Clinton och Donald Trump. Foto: TT

Om hans motståndare har svårt att gå hem hos sina väljare och göra ett avtryck, så är Donald Trump hennes raka motsats. Med sin slogan ”Make America great again” har han etsat sig fast, även hos de amerikaner som avskyr honom mest. Han syns, hörs, märks. Och han tvekar inte att använda sin motståndares svagheter. Mejlaffärerna, Benghazi-attacken, hennes nära kopplingar till Washington – missnöjet mot Clinton är en våg som Donald Trump har surfat fram på genom både primärval, debatter och presidentkampanj.

Och vilka är hans svagheter?

– Det hetsiga temperamentet

Påhoppen och förolämpningarna i sociala medier, hans aggressiva uttalanden och lättretligheten. Hillary Clinton har inte tvekat att påpeka att hennes konkurrent skulle vara oberäknelig, ja rent av farlig, som USA:s överbefälhavare – med tillgång till ”knappen”, alltså makten att kunna avfyra landets kärnvapen. Kritikerna menar att han med sina utbrott och känsloyttringar inte är statsmannamässig nog att ta över rollen som president eftersom han inte kan kontrollera sitt humör. Hur det blir när han väl tillträder i januari återstår att se.

Många traditionella republikanska väljare har svårt att svälja Trumps utspel och burdusa sätt. Foto: SVT

– Skandalerna från förr och nu

Jessica Drake är en av de kvinnor som anklagat Donald Trump för trakasserier. Foto: TT

Hillary Clintons väg mot Vita Huset har skakats om av skandaler och kritik som sträcker sig långt bak i tiden – något hennes nemesis varit snabb att plocka upp. Men Donald Trumps kampanj har varit långt ifrån fläckfri. Det har varit frågetecken och avslöjanden som rör hans långa karriär som affärsmagnat – bland annat kring hans skattebetalningar och misstänkta kopplingar till kriminella. Men den kanske största skandalen har kommit under slutet av racet då en rad kvinnor trätt fram i offentligheten och anklagat honom för sexuella trakasserier.

– Missnöjet i det egna partiet

Att Donald Trump inte väcker särskilt varma känslor inom det egna partiet stod klart redan under primärvalskampanjen. Och under konventet, då han officiellt valdes som presidentkandidat, avstod till och med några höga republikaner från att delta. Trots att ”vägra Trump”-rörelsen inom partiet har kvävts, och tidigare motståndare ställt sig bakom miljardären allt eftersom hans framgångar växt, så är fortfarande stödet ljumt hos partietablissemanget.

Läs mer: Trump skäller ut illojala republikaner

Efter att republikanska partikollegor dragit tillbaka stödet för presidentkandidaten twittrade Trump ilskna kommentarer. Foto: TT/Twitter

– Frågan om vad han han egentligen vill göra

Vid partikonventet i somras efterfrågade många inom partiet att få se en tydligare plan på vad han vill göra, när han blir president, och var han står i viktiga politiska sakfrågor. Trump har flera gånger ändrat sin ståndpunkt och gjort uttalanden som både förvirrat och upprört väljare – som till exempel att Japan och Sydkorea borde få ha kärnvapen för att kunna försvara sig mot Nordkorea, något han senare menade att han inte alls tyckte.

– Kvinnorna och hans uttalanden

Den nye presidentens kvinnosyn har varit föremål för debatt under hela kampanjen och intensifierats i

Alicia Machado, Miss Universum år 1996, är en av de kvinnor som fått ta emot kommentarer från Trump om sitt utseende. Foto: TT

samband med att Washington Post släppte en ljudinspelning där Trump talar nedsättande om kvinnor. Lägg till en rad uppmärksammade uttalanden om kvinnor från miljardärens förflutna och kommentarer under kampanjen som att kvinnor som vill göra abort borde straffas – så är det kanske ingen överraskning att just kvinnosynen blev temat i en av Clinton-kampanjens reklamfilmer om varför Donald Trump inte borde bli USA:s nästa president.

Läs också: Inspelningen av Trump som provocerar väljarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet