Det här är Hillary Clinton

Uppdaterad
Publicerad

Hon är den före detta första damen, utrikesministern och senatorn som i över fyra årtionden har levt sitt liv i offentligheten.

Vem är hon?

Namn: Hillary Diane Rodham Clinton 

USA-val 2016

Ålder: 68, hon föddes den 26 oktober 1947 i Chicago, Illinois.

Familj: Gift med USA:s förre president Bill Clinton, tillsammans har de dottern Chelsea Clinton. 

Bor: I Chappaqua, norr om New York City, i en egendom hon och Bill Clinton köpte under tiden han var president.

Hillary och Bill Clinton, 1994. Bill Clinton hade året innan valts till USA:s president, efter George H.W Bush.

Utbildning: Har en juristexamen från Yale University. 

Bakgrund: Arbetat länge som jurist, främst med frågor rörande kvinnor och barn, och ansågs under 90-talet vara en av USA:s mest inflytelserika advokater. Har varit USA:s första dam under Bill Clintons presidentskap. Tidigare senator för delstaten New York, kandiderade till presidentposten 2008 och därefter USA:s utrikesminister i Barack Obamas regering.

Klicka på klippet för att få veta det du kanske inte visste att du ville veta om henne:

Som president skulle Hillary Clinton ha velat...

1. Bygga vidare på Obamas sjukvårdsreform Obamacare.

2. Införa en lag om höjd minimilön och en betald föräldraförsäkring.

3. Höja skatten för de med högst inkomst och stänga kryphål i skattelagen.

4. Att studenter ska kunna gå en statlig fyrårig universitetsutbildning utan att behöva ta lån för terminsavgiften, vilket skulle kosta omkring 350 miljarder dollar och bekostas av att begränsa skatteavdrag för de personer som tjänar mest i landet. 

5. Införa hårdare gränsövervakning, men även att ge de illegala invandrare som redan befinner sig i USA en möjlighet att få medborgarskap. Illegala migranter ska även få tillgång till Obamacare. 

6. Införa fri abort och är emot restriktioner mot kvinnor som vill göra abort.

7. Skärpa regler inom kriminalvården, bland annat införa längre straff för vissa ickevåldsbrott.

8. Skärpa bakgrundskontroller på de som köper vapen. 

9. Att USA deltar i kampen mot IS – men är emot att använda marktrupper. Är även för att USA kan behöva ha fortsatt närvaro i Afghanistan och har en hård approach mot Kina och Ryssland. 

10. Upplösa frihandelsavtalet mellan Stillahavsländerna och USA, det så kallade TTP.

Hillary Clinton säger själv att hon ”självklart” kallar sig feminist – men vad vill hon egentligen göra för kvinnorna?

Här är de viktiga frågorna för amerikanerna – vad har hon sagt?

Om terrorn: ”Vårt mål är inte att avskräcka eller ta fast IS, utan att besegra och förgöra dem”

Om dödsstraffet: ”Jag anser att det finns vissa särskilda fall som fortfarande förtjänar att man överväger dödsstraff, men jag skulle vilja att de fallen var väldigt begränsade och sällsynta.”

Om vapenlagarna: ”Hur många människor ska dö innan vi faktiskt agerar?”

Hillary Clinton vill skärpa bakgrundskontroller på personer som får köpa vapen i USA. Foto: TT

Om klimatförändringarna: ”Vi kan ha fler valmöjligheter när det gäller den energi vi konsumerar och producerar.”

Om invandringen: ”Om vi verkligen vill göra familjen starkare så måste vi, en gång för alla, fixa vårt trasiga immigraionssystem.”

Om samkönade äktenskap: ”Vi borde förbjuda diskriminering mot HBTQ-amerikaner och deras familjer så att de kan leva, lära, gifta sig och arbeta precis som alla andra.”

Hillary Clinton blev historisk när hon i somras utropade sig själv som presidentkandidat för Demokraterna – se talet igen här:

Vilka är hennes styrkor?

+ Den politiska erfarenheten

Hillary Clinton har tillbringat många år av sitt liv i maktens korridorer. Hon har goda relationer till högt uppsatta demokratiska politiker, har goda kunskaper om presidentskapet eftersom hon redan bott i Vita Huset i egenskap av USA:s första dam. Hon har skött landets utrikespolitik under president Barack Obama och varit senator. Om det är någon av de två kandidaterna som är varm i de politiska kläderna, så är det Clinton.

+ Det så kallade ”Kvinnokortet”

Donald Trump sa tidigt i valrörelsen att Hillary Clinton spelar ut kvinnokortet, något Clinton snabbt svarade på genom att trycka upp miljontals exemplar av  just – ett kvinnokort. Huruvida Clinton skulle bli en president för USA:s kvinnor beror på vem du frågar, men tydligt är iallafall att det faktum att Hillary Clinton är på väg att bli USA:s första kvinnliga ledare är något som talar för henne.

Läs mer: Clintons huvudvärk – de unga kvinnorna

Hillary Clintons historiska kandidatur har varit en styrka i hennes kampanj och under partikonventet i Philadelphia hyllades hon som den första kvinnan att bli kandidat för ett större amerikanskt parti. Foto: TT

+ Hon vet vad hon vill

Donald Trump har flera gånger under kampanjen kritiserats för att inte vara tillräckligt tydlig med vad han vill göra i olika politiska sakfrågor. Hillary Clinton, å andra sidan, har ett tydligt program med en demokratisk agenda när det gäller ekonomin, antiterror-strategier och hur hon vill förbättra utbildningssystemet. Hon har kritiserats för att ligga för mycket mot mitten, men har under kampanjens gång höjt rösten i frågor som varit viktiga för hennes väljare – som minimilön och sjukvård.

+ Attityden och kämpaglöden

Hillary Clinton har hyllats av bland andra Barack Obama för sin kämpaglöd. Foto: TT

Samtidigt som hennes motståndare kastar ur sig både det ena och det andra har Hillary Clinton antagit en något modestare framtoning under kampanjen. Så när Trump kritiseras för att inte vara tillräckligt presidentlik, så får Clinton poäng. Samtidigt har hon flera gånger visat att hon är en ”fighter” som inte lägger sig i första taget, något som ihärdigt påpekats under hennes kampanj.

+ Hon är inte Donald Trump

Den här valrörelsen har kanske framförallt kännetecknats av ett ord: Missnöje. Aldrig tidigare har två presidentkandidater varit impopulära som nu. Men att skaran som avskyr Trump är större än de som vägrar rösta på Clinton är också ett plus för den demokratiska presidentkandidaten.

Läs mer: ”Clinton har kommit undan – tack vare Trump”

Hillary Clinton och Donald Trump under en av de tv-sända debatterna. Foto: TT

Och vilka är hennes svagheter?

Mejlskandalen och det stukade förtroendet

Det här är historien som inte tycks ha något slut. Det hela handlar om att Hillary Clinton, under sina år som utrikesminister, stred mot reglerna på departementet då hon använde en privat epost-server. FBI hittade efter en undersökning 101 meddelanden med hemligstämplad information, trots att Clinton bedyrat att hon inte använt den privata epost-servern till några hemliga mejl

Läs också: Trots friandet – skandalen förföljer Clinton

– Hennes inblandning i Benghazi-attacken

Hillary Clinton har under de senaste åren stått i centrum för anklagelserna till vem som bär skulden för terroristattacken mot USA:s konsulat i Libyen 2012 då ambassadören och tre andra amerikaner dödades. Clinton, som då var utrikesminister, påstås ha ignorerat varningar om att man behövde förbättra säkerheten på konsulatet, men efter att ett flertal utredningar gjorts – bland annat av det Republikanska partiet – har inga konkreta anklagelser kunnat göras.

En Trump-supporter håller upp skylten ”Hillary for prison” under republikanernas partikonvent i somras. Foto: TT

Bernie Sanders och favoriseringen i partiet

Hillary Clinton har fått Vermont-senatorns stöd, men många av hans väljare vägrar följa efter. Efter att det efter en mejl-läcka uppdagats  att den demokratiska partiledningen aktivt motverkat Bernie Sanders under primärvalen fick hans väljare en ännu större törn i sidan till Clinton – något som kanske förvärrades ytterligare när hon inte valde Sanders till sin parhäst och vice president.

Korruptionsanklagelserna

Vermont-senatorn Bernie Sanders. Foto: TT

Misstankarna om korruption har attackerat Clinton från flera håll. Bland annat har hennes forne motståndare Bernie Sanders vid ett flertal tillfällen pekat på det faktum att hon hållit flera föredrag och tal på Wall Street, vilket han menar ska ha korrumperat henne. Varken när det gäller detta eller andra korruptionsmisstankar har man kunnat bevisa något.

Hon är Hillary Clinton

Även om Clinton anses som det bättre alternativet av många väljare så går inte hennes personlighet hem överallt. Hon har beskrivits som stel, oärlig, slipad, ocharmig och har fått jobba hårt under kampanjen för att uppfattas som varmare och mer familjär. Hennes långa politiska erfarenhet och nära band till partitoppen uppfattas inte enbart som något positivt, särskilt inte hos de amerikaner som fått nog av etablissemanget i Washington.

Läs mer: Fem punkter – därför är Clinton hatad

Men varför har hon varit så impopulär? Utrikeskommentator Erika Bjerström förklarar:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet