Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personal på Khartums största barnhem larmar om att barn dör: ”Situationen är väldigt illa” Foto: Sara Mohamed, Bakri Jad, Nazim Hassan, Heba Abdullah, Abdallah Adam via Reuters

Larmet från barnhemmet i Sudan – över 50 spädbarn döda

Publicerad

Över 13,6 miljoner barn beräknas vara i behov av akut hjälp i det krigshärjade Sudan, enligt Unicef. Många av dem riskerar att dö eller drabbas allvarligt av undernäring.

– Det är mer än hela Sveriges befolkning, eller Rwandas eller Portugals. Samtliga barn, och siffran stiger, säger Unicefs talesperson James Elder.

Situationen har försämrats drastiskt för befolkningen i Sudan. Nu larmar Unicef om att mer måste göras för att barn inte ska riskera att dö av akut undernäring.

-  När konflikten i Sudan rasar fortsätter situationen för barnen att bli mer förödande för varje dag. De är Sudans framtid och vi kan inte stå vid sidan om och se hur deras liv slås i spillror av våldet, säger Adele Khodr, regional chef för Unicef i Mellanöstern och Norra Afrika i ett uttalande under tisdagen.

Över 620 000 barn i Sudan beräknas lida av akut undernäring. Unicef menar att hälften av dem kan dö om de inte får omedelbar vård.

Plundring av matleveranser

Samtidigt når det internationella samfundets insatser framsteg. I veckan lyckades FN:s livsmedelsprogram leverera mat till 15 000 människor i områden kontrollerade av båda sidor i Khartum. Totalt har man sedan 3 maj lyckades ge livsmedel till 725 000 människor över hela landet. Tillgången till mat kommer fortsatt vara osäker menar FN. 17 000 ton av FN:s matleveranser har gått förlorade på grund av omfattande plundring.

– Fler barn än någonsin tidigare i Sudan behöver livräddande hjälp. Överväldigande 13,6 miljoner barn behöver akut assistans. Det är mer än hela Sveriges befolkning, eller Rwandas eller Portugals. Samtliga barn, och siffran stiger, säger Unicefs talesperson James Elder under en pressträff i Genève.

Fredsförhandlingar pausas

Khartums största barnhem, statliga Mygoma, tar emot hundratals barn och har de allra yngsta dödsfallen. På grund av konflikten och brist på personal får inte spädbarnen tillräckligt med mat. Sedan kriget bröt ut för drygt sex veckor sedan har över 50 barn dött på barnhemmet, uppger personalen för Reuters.

USA och Saudiarabien har fungerat som medlare mellan parterna men en sudansk regeringskälla uppger för nyhetsbyråerna AFP och Reuters under onsdagen att fredsförhandlingarna har pausats.

Se läkaren på barnhemmet berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.