Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bilder på när besättningsmännen evakueras från det nederländska fartyget i sjönöd. Foto: Norwegian Rescue Coordination Centre / NRKVisa alla (2)
Visa alla (2)

Planen för att rädda övergivna fartyget – 350 ton olja ombord

Uppdaterad
Publicerad

Det lastfartyg som hamnade i sjönöd på måndagen driver nu fritt utanför Norges kust. Norska kustverket har en plan för hur det obemannade fartyget ska kunna räddas.

– Det som är viktigt är att åtgärder tas för att förhindra att fartyget blir en miljöfara, säger Hans-Petter Mortensholm chef för norska kustverket till NRK.

Sedan i måndags driver ett nederländskt fartyg vind för våg i havet utanför Norges kust. Efter att lasten på fartyget förskjutits fick båten kraftig slagsida. Alla tolv i besättningen fick evakueras och en av dem skadades i aktionen. I en video från händelsen syns hur flera av personerna hoppar i havet från båten och hur andra räddas från däcket med helikopter.

Under tisdagsmorgonen hade det norska kustverket ett statusmöte för att uppdatera kring läget för fartyget, rapporterar NRK.

– Bogseringslinor har placerats bakom fartyget. Så snart förhållandena tillåter, försöker vi stoppa fartyget och få det att sluta driva så att fartyget kan stabiliseras, säger Hans-Petter Mortensholm, chef för norska kustverket till NRK.

350 ton olja riskerar läcka ut i havet

Norska myndigheter samarbetar nu med det ansvariga rederiet i arbetet med att hantera situationen framöver. Skeppet har cirka 350 ton tungolja och 50 ton diesel ombord och om skeppet kantrar kan utläppen skada miljön.

– Det som är viktigt nu är att åtgärder vidtas så att vi kan förhindra att fartyget utgör en miljöfara. Det är vårt huvudfokus, säger Mortensholm till NRK.

Nödlarmet togs emot av räddningstjänsten kring lunchtid under måndagen och tre helikoptrar och två båtar skickades till platsen. Fyra personer stannade inledningsvis kvar ombord för att försöka stabilisera fartyget, men vid 20-tiden på måndagen hämtades även de med helikopter, skriver Dagbladet. Vågorna i området var på måndagen tio meter höga.

Se den dramatiska filmen från räddningsaktionen i spelaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer