Latinamerikaner i krismöte

Uppdaterad
Publicerad

Minst sex medlemmar i det latinamerikanska handelssamarbetet Unasur deltar i ett krismöte i Bolivia, sedan den bolivianska presidenten Evo Morales plan tvingats ner i Österrikes huvudstad Wien, samtidigt som Frankrike och Portugal förbjudit planet att passera deras luftrum.

Det fanns uppgifter om att Edward Snowden, som är efterlyst för att ha läckt information om USA:s och Storbritanniens övervakning av internationell telefoni och datatrafik, skulle vara ombord på planet.

Uppgiften om Snowden visade sig felaktig och han förmodas vara kvar i en transithall för flyg i Moskva – fortfarande utom räckhåll för USA som vill gripa honom efter hans avslöjanden.

Bolivias regering anklagar nu USA för att ha försökt kidnappa president Morales i samband med flygincidenten i Wien. Stoppet i Wien och flygförbudet kallar Bolivia för ett brott mot folkrätten och en aggressiv handling.

De andra medlemmarna i Unasur rasar också. Ledarna för de tolv medlemsstaterna sade på onsdagen att det var en ”ovänlig och orättfärdig handling”.

”Ogrundat och bisarrt” krav

USA:s begäran att få Edward Snowden omedelbart utlämnad är ogrundad, har Bolivia slagit fast. Denna begäran var juridiskt meningslös eftersom han inte befunnit sig på bolivianskt territorium, meddelade utrikesdepartementet i La Paz i ett uttalande på onsdagen.

”Bisarr, juridiskt ogrundad och ovanlig”, heter det i UD-uttalandet.

Krismöte i Bolivia

Medlemstaterna i Unasur kommer att hållas ett krismöte i staden Cochabamba i centrala Bolivia på torsdagseftermiddagen lokal tid. Närvarar gör statscheferna från Argentina, Cristina Fernández de Kirchner, Ecuador, Rafael Correa, Uruguay, José Mujica, Venezuela, Nicolás Maduro, samt Surinams president Desiré Bouterse, uppger latinamerikanska medier.

Enligt en peruansk regeringskälla är dock inte övriga länder i Unasur, däribland Chile och Colombia, överens om mötet, uppger sajten peru21.pe som hänvisar till Reuters.

Försenad Morales hemma

Bolivias president Evo Morales har anlänt hem till huvudstaden La Paz från Moskva, nära 17 timmar försenade sedan hans plan tvingats att landa i Österrike. Europeiska myndigheter trodde att den av USA efterlyste visslaren Edward Snowden var med ombord och planet fick inte flyga genom flera länders luftrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Test storytitel

Mer i ämnet