Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dagens toppmöte i Turkiet resulterade inte i några direkta framsteg. Att utrikesministrarna över huvud taget träffades kan dock ses som en framgång i sig, enligt SVT:s Tomas Thorén. Foto: AP/TT

”Presskonferensen var en uppvisning i iskall behärskning”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Förhoppningar om eldupphör körde genast i diket vid Rysslands och Ukrainas toppmöte i Turkiet. Det är svårt att inte vara pessimistisk när den ryska utrikesministern Sergej Lavrov förnekar att det ens pågår en invasion. Men en strimma hopp tändes om ett nytt möte mellan presidenterna Putin och Zelenskyj. 

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka. Att lyssna på en presskonferens med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov för ofrånkomligen tankarna till George Orwells dystopiska klassiker 1984.  

Lavrovs presskonferens var en uppvisning i iskall behärskning. Attacken mot barnsjukhuset i Mariupol är bara känslomässig propaganda. Länder som skickar vapen till Ukraina kommer att “hållas ansvariga”. Men samtidigt behöver inga länder vara oroliga för en rysk invasion, eftersom “Ryssland inte har invaderat Ukraina”. 

Varför ens föra samtal med en part som så kallsinnigt bestrider välbelagda fakta? Tja, för att det i slutändan är enda vägen till en bestående fred, menar Turkiet som stod värd för mötet. 

”Besviken men inte förvånad”

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba verkade besviken men inte förvånad över att förhandlingarna misslyckades. Han sa att Ukraina föreslagit humanitära korridorer och 24 timmars vapenvila, men att det var lönlöst eftersom den ryska utrikesministern saknade mandat att förhandla om det. 

Ryssland kräver rätt och slätt att Ukraina kapitulerar, sa Dmytro Kuleba. 

”Jag vill upprepa att Ryssland inte kommer att få se en ukrainsk kapitulation” 

Rent formellt är det naturligtvis ett misslyckande för värdnationen Turkiet som gått ut hårt med att målet var att skapa en bestående vapenvila.

Men i praktiken var det heller ingen som förväntade sig något genombrott i dagens möte. Parterna kom till bordet och pratade med varandra i 90 minuter. En bedrift i sig själv, trots att utsikterna för fred fortfarande ser nattsvart ut. 

”Läget lika låst som innan”

Men för obotliga optimister finns där kanske ett litet halmstrå att hålla fast i. Det talades om att ett möjligt möte mellan presidenterna Putin och Zelenskyj. 

Rysslands utrikesminister Lavrov uteslöt i alla fall inte ett sådant möte. Även om det inte lät som en inbjudan till förutsättningslösa samtal, utan mer som ett bäddande för en kapitulation.  

Ryssland kräver att Ukraina ger garantier för neutralitet och erkännande av Krimhalvön, regionerna Donetsk och Luhansk som ryskt territorium.  

Ukrainas president Zelenskyj har sagt att han är öppen för att diskutera neutralitet men inte Ukrainas suveränitet. 

Läget är egentligen lika låst som innan. Men utrikesministrarna har suttit ned vid bordet och från Turkiets sida kommer man fortsätta att kämpa för hålla igång dialogen.  

“En betydelsefull start” sa Turkiets utrikesminister Cavusoglu. Tiden får utvisa om det stämmer. Men även ett litet genombrott skulle vara en fjäder i hatten för Ankara på den internationella arenan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.