Foto: TT

Ledare världen över fördömer terrordådet

Uppdaterad
Publicerad

Ledare över hela världen fördömer terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland där 49 personer dödats. Från svenskt håll twittrar ministrar och partiledare ut sin bestörtning.

”Förfärad över terroristattacken under fredagsbönen i Christchurch. Våra tankar går i dag till Nya Zeeland, och speciellt till offrens familjer och vänner”, skriver Sveriges statsminister Stefan Löfven på Twitter.

Där skriver även utrikesminister Margot Wallström (S) att hon är chockad över attacken. Hon tillägger: ”Vi fördömer terrorism i alla former. Mina tankar går till offren, deras familjer samt nära och kära”.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Även flera andra svenska partiledare twittrar om dådet.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skriver: ”Vidrigt terrordåd på Nya Zeeland. Hatets yttersta konsekvens”. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor: ”Fruktansvärda nyheter från Nya Zeeland. Ännu ett terrordåd har skett i världen. Sörjer offren och tänker på de anhöriga. Terrorism oavsett motiv och ideologi är avskyvärt och måste bekämpas”.

”Avskyvärt terrorattentat mot oskyldiga människor”, twittrar C-ledaren Annie Lööf.

Muslimska ledare reagerar starkt

Många muslimska politiska och religiösa ledare reagerar starkt på dådet som skedde vid fredagsbönen i två moskéer.

”Indonesien fördömer kraftfullt den här skjutningen, särskilt som det hände på en plats för dyrkan under en pågående fredagsbön”, säger utrikesministern Retno Marsudi i ett uttalande. Hon har tidigare sagt att flera indoneser fanns inne i moskéerna.

I Malaysia beskriver Anwar Ibrahim, ledare för det största partiet i regeringskoalitionen, dådet som en tragedi. En malaysier ska finnas bland de skadade.

”Jag är mycket ledsen över denna ociviliserade handling, som går emot mänskliga värden och tar människors liv”, säger han i ett uttalande.

Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogans talesperson fördömer det som han kallar en rasistisk och fascistisk attack.

”Attacken visar hur långt fientligheten mot islam och muslimer har nått”, skriver han på Twitter.

Även Pakistans utrikesministers talesperson fördömer skjutningen på sociala medier.

Stormakter visar stöd

Ledare för världens stormakter vill visa sitt stöd för Nya Zeeland. Den brittiska premiärministern Theresa May meddelar sitt djupa deltagande ”efter den fruktansvärda terrorattacken i Christchurch”.

Rysslands president Vladimir Putin säger att han är chockerad över dådet ”mot fredliga människor samlade för bön”.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk talar om ”hemska nyheter från Nya Zeeland i natt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Mer i ämnet