Libanons premiärminister Saad al-Hariri har tidigare meddelat sin avgång. Foto: TT

Libanons premiärminister har landat i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Libanons avgående premiärminister har lämnat Saudiarabien. På lördagsmorgonen landade Saad al-Hariri i Paris där han ska träffa franske presidenten Emmanuel Macron.

Under fredagskvällen skrev Saad al-Hariri på Twitter att han var på väg till flygplatsen i Saudiarabiens huvudstad Riyad. Macron bjöd in al-Hariri och hans familj till Frankrike i onsdags, i hopp om att mildra den kris som utlöstes när al-Hariri meddelade sin avgång för mindre än två veckor sedan, när han befann sig i Saudiarabien.

Flyger med privatjet

”Herr Hariri och hans hustru lyfte från Riyads flygplats med sin privatjet och är på väg till Le Bourget”, rapporterade tidigare Future TV, en kanal som ägs av al-Hariri-släkten.

Le Bourget i nordöstra Paris-området var den franska huvudstadens första kommersiella flygplats, men används nu bara av privatflyg.

Planerar att återvända till Libanon

Macron bjöd in al-Hariri och hans familj till Frankrike i onsdags, i hopp om att mildra den kris som utlöstes när al-Hariri meddelade sin avgång för mindre än två veckor sedan, när han befann sig i Saudiarabien.

Macrons medarbetare säger att al-Hariri bjudits in för några dagar men att det inte betyder att han kommer att stanna kvar i exil. Under sitt besök i Göteborg i dag sa Macron att den libanesiske premiärministern planerar att återvända till Libanon under kommande dagar eller veckor.

Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir har bekräftat att al-Hariri är ”fri att lämna” huvudstaden Riyad.

Avgången inte godkänd

Enligt Libanons president Michel Aoun är al-Hariris beslut att tacka ja till Frankrikes inbjudan en ”början på en lösning” på krisen. Det har spekulerats i om premiärministern har hållits fången i Saudiarabien och Libanons president Aoun har till och med refererat till honom som ”gisslan”, trots att al-Hariri själv har nekat till att så skulle vara fallet.

al-Hariri har både saudiskt och libanesiskt medborgarskap. Hans avgång har inte godkänts av president Aoun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.