Salman Abedi ska ha ringt sin mamma innan han misstänks ha sprängt sig själv och dödat 22 personer i Manchester. Foto: TT

Libyen: Salman Abedi ringde sin mamma timmar före dådet och bad om förlåtelse

Uppdaterad
Publicerad

Antiterrorstyrkan i Libyen, landet som den misstänkte terroristens föräldrar kommer ifrån, säger till nyhetsbyrån AP att Salman Abedi ringde sin mamma bara timmar före dådet. Abedis meddelande till mamma: ”Förlåt mig”.

Enligt libyska antiterrorstyrkan Rada ska Salman Abedi ringt sin mamma bara timmar innan bomben gick av vid Manchester Arena, och dödade 22 barn och vuxna. Han ska enligt AP ha sagt ”förlåt mig”.

Abedis mamma och ytterligare tre av hans syskon har förhörts i Libyen efter dådet. I förhören har mamman sagt att Abedi lämnade Libyen bara fyra dagar innan dådet, och att han ringde samma dag.

Terrorattack i Manchester

– Han ville säga farväl, säger antiterrorstyrkans talesperson Ahmed bin Salem till AP.

LÄS MER: Sju flickor döda i dådet

Enligt Rada tyder deras förhör med familjen på att Salman Abedi agerade själv i Manchester. Han ska enligt sin familj ha lärt sig bygga en bomb på internet och ville genom dådet ”få en seger för Islamiska staten”.

Brodern och pappan gripen

Salman Abedis pappa och yngre bror greps på onsdagen i Libyens huvudstad Tripoli. Brodern misstänks för samröre med IS.

– Vi har bevis för att han och hans bror har kopplingar till Daesh (IS). Vi har följt honom i över en och en halv månad. Han var i kontakt med sin bror och kände till attacken, säger bin Salim om den yngre brodern till Reuters.

Enligt antiterrorstyrkan planerade Abedis yngre bror en ”terrorhandling” i Tripoli.

LÄS MER: Attacken i Manchester – detta vet vi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet