Utrikesminister Ann Linde (S) har begärt hjälp i form av militära flyg för att få ut den lokalanställa personalen ur Kabul. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

Linde: Kommer lyckas evakuera lokalanställda förr eller senare

Uppdaterad
Publicerad

Lokalanställda vid svenska ambassaden i Kabul har vädjat om hjälp om att bli evakuerade tillsammans med sina familjer men flera av dem har inte fått några besked om vilka planer som den svenska regeringen har för dem. Det ser nu allt svårare ut att få dem ut ur Afghanistan snabbt.

– Vi försöker med andra lösningar, säger utrikesminster Ann Linde (S).

Lokalt anställda och deras familjer är kvar och svenska regeringens plan har fram tills nu varit att flyga hem dem under tisdagen. I ett mejl till Expressen vädjar de om hjälp och skriver att deras liv är i fara.

Utrikesminister Ann Linde (S) svarar nu på kritiken om att Sverige borde agerat tidigare med att evakuera ambassadpersonal och lokalanställda i Kabul. Linde säger att man tog beslut i samråd med personalen om att ha öppet så länge som möjligt för att kunna bistå med konsulära ärenden.

Talibanernas maktövertagande

– I så fall är det en senfärdighet från alla allianser i hela världen. Jag fick uppdateringar i dag om att det i stort sett inte är några lokalanställda som har lyckats komma iväg, säger hon i Aktuellt.

19 personer vid svenska ambassaden har evakuerats via helikopter till flygplatsen och sedan vidare till Doha. De väntas komma till Sverige någon gång i natt eller i morgon, enligt Linde.

Har bett försvarsmakten om hjälp

All flygtrafik som inte är militär har dock stoppats av talibanerna och personer med afghanskt medborgarskap tillåts inte komma in på den delen av flygplatsen som det är möjligt att flyga från. Trots det tror Linde att man kommer kunna evakuera dessa personer inom kort.

– Jag tror att vi kommer lyckas evakuera lokalanställda förr eller senare. Vi försöker med andra lösningar, begär hjälp från försvarsmakten med militära flyg, bland annat Herculesflyg som kommit nära Afghanistan.

FN:s generalsekreterare António Guterres krävde i ett uttalande tidigare under måndagen att lokalanställda ska få fri lejd ut ur Afghanistan utan risk för repressalier. Under morgondagen sammanträder Linde med europeiska utrikesministrar för att diskutera läget.

– Vi kommer kommentera detta och gemensamt kräva dessa saker, säger Linde

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet