Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Europakorrespondent David Boati om det finns andra länder som är tveksamma till Sverige i Nato. Foto: SVT

Linde möter Turkiets utrikesminister på Natomöte i dag

Uppdaterad
Publicerad

Natoländernas utrikesministrar möts i dag i Berlin för att diskutera läget i Ukraina.

Både Ann Linde (S) och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto kommer att närvara – och samtidigt försöka prata med Turkiets representant efter Erdogans hot.

– Linde bör prata med sin turkiska kollega och se hur allvarligt menat det är, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

Klockan 17 på lördagen inleds ett informellt möte med Natoländernas utrikesministrar i Berlin. Inga formella beslut kommer att fattas men på agendan står situationen i Ukraina och säkerhetsläget i Europa.

Även Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto är inbjudna och ska närvara, trots att det ännu inte är klart om länderna kommer att ansöka om ett medlemskap.

Sammanträdet sker dagen efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan öppet uttalat att det vore ”ett misstag” att låta Sverige och Finland gå med i Nato. Han kallade även de Skandinaviska länderna för ett ”gästhem för terroristorganisationer” och betonade att de inte ser positivt på att de båda länderna närmar sig en medlemsansökan till försvarsalliansen.

”Linde bör prata med sin turkiska kollega”

Ann Linde svarade på fredagen på Erdogans uttalande där hon menade att någon kritik mot en svensk Natoansökan inte tidigare har framförts under samtal med Turkiet. Hon ska nu ta upp frågan i samband med ministermötet, där hon också hoppas på ”positiva besked” från samtliga 30 medlemsländer vid en eventuell svensk ansökan.

– Eftersom vi inte fått den här signalen officiellt, utan tvärtom, så kommer jag ha möjlighet att prata med min utrikesministerkollega på lördag, sade Linde till SVT Nyheter på fredagen.

Enligt SVT:s Europakorrespondent David Boati kommer frågan att vara angelägen för Sverige och Finland.

– Det lär ju komma upp. Inte minst bör Linde prata med sin turkiska kollega och se hur allvarligt menat det här är. Behöver Sverige och Finland ta hänsyn till att Turkiet eventuellt sätter käppar i hjulet om man ansöker?, säger David Boati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.