Se Litauens inrikesminister om flyktingströmmarna. Foto: Mindaugas Kulbis/TT, Pablo Torres/SVT

Inrikesministern: ”Hela Europa måste agera”

Uppdaterad
Publicerad

Litauen har utlyst ett nationellt nödläge och satt in armén vid gränsen för att stoppa flyktingströmmar från Belarus. Flyktingströmmar som Litauen hävdar att Belarus medvetet släpper igenom. Nu vädjar man till EU om hjälp.

Bara i år har Litauen sett tio gånger fler illegala migranter försöka ta sig över gränsen från Belarus jämfört med förra året.

– Vi uppmanar Europa att agera solidariskt och skicka ett starkt politiskt budskap till våra grannar, Belarus och Ryssland – att Europa står starkt enat och att hela Europa måste agera, säger biträdande inrikesminister, Arnoldas Abramavičius.

”Hämnd mot sanktioner”

Litauen har länge varit en av de starkaste kritikerna inom EU av diktaturen Belarus och dess ledare Aleksandr Lukasjenka. Misstankar finns att senaste tidens kraftigt ökade migrantströmmar är en hämnd mot de sanktioner som införts mot Belarus som svar på den flygkapning där belarusisk militär tvingade ett Ryanairplan att landa i Minsk och överlämna en regimkritisk journalist.

– Efter det reagerade EU med att införa sanktioner mot regimen. Lukasjenko hotade inte bara Litauen, men även hela EU med att översvämma EU med migranter och droger, säger biträdande inrikesminister, Arnoldas Abramavičius.

Utrikesminister Ann Linde fördömer Lukasjenkos ”försök att instrumentalisera migranter i politiska syften”:

– Det blev en väldigt upprörd stämning i utrikesrådet när Litauens utrikesminister berättade om att det varje dag kommer ett stort antal flyktingar orkestrerat av Belarus, säger hon till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.