Stefan Löfven på besök i Ukraina Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Löfven: Vi står upp för Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Under sitt besök i Kiev träffar statminister Stefan Löfven i dag Ukrainas president Petro Porosjenko och premiärminister Arsenij Jatseniuk. – Det viktigaste med besöket är att visa vårt stöd, säger han till SVT.

Målet med besöket är att sluta ett svenskt-ukrainskt avtal, men vad det kommer innehålla har regeringen varit förtegen om. Inte heller på plats i Kiev har statministern velat avslöja några detaljer.

Dagens möten inleddes med en frukost hemma hos den svenske ambassadören tillsammans med unga ukrainska parlamentariker, som tillträtt först efter revolten på Majdan. SVT frågade ett par av dem om vad Sverige kan göra för Ukraina.

Vill ha hjälp med alternativ energi

– Jag skulle vilja att den svenska regeringen stödjer demokratiutvecklingenoch det civila samhället genom att till exempel samarbete med medborgarorganisationer, säger Volodymyr Sjeigus, från frivilligorganisationen Enighet.

– Jag hoppas att Sverige kan hjälpa oss att minska energiförbrukningen och byta till alternativ energi och hjälpa oss att skapa en hållbar utveckling, sa Elena Babak, Parlamentariker för partiet Samopomitj (självhjälp).

Statsministern ville på morgonen inte diskutera några detaljer för det avtal som han och de ukrainska ledarna ska skriva under idag, men betonade att syftet med besöket är att visa Ukraina Sveriges absoluta stöd.

”Viktigast att visa vårt stöd”

– Det viktigaste med besöket är att visa vårt stöd för Ukraina i den svåra situation som landet befinner sig i. Det handlar om landets territoriella integritet när det gäller gränserna, den ekonomiska situationen och inte minst den humanitära situationen. Det är många människor som far väldigt illa av kriget, säger Stefan Löfven.

– Jag vill först prata med mina ukrainska kollegor innan jag diskuterar avtalet med er journalister, men det ska inte vara något snack om att vi står upp för EU:s enighet när det gäller sanktionerna och att situationen på marken ska påverka dem. Jag hoppas vapenvilan implementeras, den följs inte till hundra procent, men enligt OSSE sker det ett tillbakadragande, även om det är fortfarande mycket som återstår.

–  Vi står upp för Ukrainas rätt till att fatta egna beslut, och det ska inte råda någon tvekan om att vi är beredda att hjälpa till, inte minst när det gäller det humanitära biståndet, säger Löfven.

Pansarfordon till OSSE

– Det är viktigt att OSSE ska kunna bevaka att vapenvilan följs. Därför ska Sverige bidra med pansarfordon så att deras representanter ska kunna fullfölja sitt arbete.

Statministern landade i Kiev igår kväll och begav sig direkt till självständighetstorget Majdan där han fick en rundtur guidad av den populära tevejournalisten Natalija Gumeniuk. Statministern lade blommor vid ett av minnesmärkena för att hedra dödsoffren från förra årets demonstrationer på Majdan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet