Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ulf Kristersson (M): ”Vi är många som känner hoppfullhet”

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden har utropats till USA:s 46:e president – och gratulationer och kommentarer från svenska partiledare låter inte vänta på sig.

”Mina varma gratulationer till Joe Biden och Kamala Harris. Jag ser fram emot att stärka de utmärkta relationerna mellan Sverige och USA”, skriver statsminister Stefan Löfven (S) på Twitter.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger i söndagens Helgstudion att hon ser fram emot att ”fortsätta fördjupa det mycket goda samarbetet” man har med USA.

– Men att vi ska när det gäller klimat, demokrati och jämställdhet få ett ännu djupare samarbete.

Statsministern och Kristersson uttalar sig

Statsminister Stefan Löfven fortsätter sitt inlägg på Twitter med att skriva ”Tillsammans kan vi leda en grön transformation för att skapa framtidens jobb.”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver på Instagram:

”Joe Biden blir USA:s nästa president och vi är många som ikväll känner hoppfullhet inför detta besked. Jag tror det vore bra för USA – men också för Europa och för Sverige.”

Ebba Busch: ”Har en svår uppgift framför sig”

Även centerledaren Annie Lööf har riktat gratulationer till både Kamala Harris och Joe Biden ”för en stark prestation och slutspurt i en svår tid” och skriver på Twitter: ”Vi är nog många som drar en lättnadens suck efter fyra år av Donald Trump och de senaste dagarnas valrysare.”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch skriver på Twitter att USA just nu, och sannolikt även framöver, är ”djupt splittrat” och att ”Biden har en svår uppgift framför sig att ena folket”. ”För Europas del är det viktigt att det säkerhetspolitiska samarbetet med USA repareras”, avslutar hon.

Flera partiledare önskar grattis

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar skriver på Twitter att det är ”mycket välkommet” att det amerikanska folket ”valt bort” Donald Trump. ”För första gången på 28 år får en president lämna Vita huset efter endast en mandatperiod. Trump lever på att ställa människor mot varandra. Han underblåser högerextrema och respekterar inte demokratin”, skriver hon.

Också Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Per Bolund och Liberalerna har grattat valvinnaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet