45 ambassadanställda med familjer evakueras till Danmark uppger utrikesminister Jeppe Kofod (S). Foto: AHMED JALIL/SUZANNE PLUNKETT/TT

Danmark, Tyskland och Finland erbjuder skydd åt tolkar och ambassadanställda från Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Danmark erbjuder afghaner som arbetat för danskarna i det krigsdrabbade landet uppehållstillstånd i två år.

Under torsdagen fattade Tyskland ett liknande beslut. Även Finland bekräftar nu att man kommer erbjuda skydd åt afghaner som arbetat för landet.

Talibanerna rycker nu fram allt snabbare.

Tidigare har de lokalanställda afghaner som vill söka skydd i Tyskland varit tvungna att ansöka om visum i Afghanistan. Men nu ska de i stället kunna genomgå visumprocessen på plats.

Hittills har 1 500 av de 2 500 afghaner som beviljas inresa till Tyskand anlänt till landet, uppger utrikesminister Heiko Maas, enligt tyska medier.

”En helt ny situation”

Under torsdagen bekräftar även Finlands utrikesminister Pekka Haavisto för Svenska Yle att landet kommer att erbjuda skydd åt afghaner som arbetat för finska fredsbevarare och diplomater under de senaste 20 åren.

– Exakt hur det ska gå till klarnar inom de närmaste veckorna, säger han.

Enligt Haavisto finns det en enighet inom regeringen och ett beredningsarbete pågår för att kunna hjälpa de tiotals personer som det handlar om.

Pekka Haavisto säger också att det inte kräver någon ny lagstiftning.

– Det här är en helt ny och en ovanlig situation, men det kommer att räcka med att regeringen fattar ett separat beslut.

Finland är ett av få europeiska länder som har en ambassad i Kabul. Om säkerhetsläget förvärras kan det också bli aktuellt att stänga ner den, enligt utrikesministern.

Får stanna i två år

Den danska politiska överenskommelsen fattades på onsdagkvällen och evakueringen börjar omgående. I en första omgång kommer 45 ambassadanställda med familjer evakueras till Danmark, uppger utrikesminister Jeppe Kofod (S):

– Vi i regeringen gläds åt att vi kunnat sluta en bred politisk överenskommelse som tar hand om våra anställda i Afghanistan.

Samtliga partier i Folketinget utom Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige står bakom uppgörelsen.

Det rör sig om anställda, däribland tolkar, vid Danmarks ambassad i Afghanistan samt personer som arbetat därunder de senaste två åren och som sökt hjälp från Danmark. Även barn och partners omfattas.

Uppehållstillstånd kommer framöver även ges till ytterligare 200 personer som samarbetat med de danska styrkorna, skriver DR. Det ska gälla i två år, därefter kommer de som eventuellt vill stanna längre få sin sak prövad mot utlänningslagen.

– Samtliga kommer självklart att säkerhetskontrolleras både innan evakuering och när de kommer till Danmark, säger Kofod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet