Belarus president Aleksandr Lukasjenko i intervju med ryska journalister i Minsk. Foto: Nikolaj Petrov, TT

Lukasjenko i rysk tv: ”Kan ha suttit kvar lite länge”

Uppdaterad
Publicerad

Belarus president Aleksandr Lukasjenko säger i en intervju med statlig rysk tv att han möjligen suttit lite för länge på sin post:

– Ja, jag kan ha suttit kvar lite väl länge, säger han.

Alltmedan protesterna fortsätter i Belarus intervjuades Lukasjenko i statlig rysk tv.

Där öppnade han oväntat för att han kan ha suttit för länge som president. Men säger samtidigt att han är ”den enda som kan skydda landet” och att han inte har för avsikt att avgå. Däremot utesluter han inte tidigarelagda presidentval, men tillägger att sådana kan ske först efter förändringar i grundlagen.

Protester i Belarus

”Kommer inte släppa allt”

– Vi är redo att genomföra konstitutionella reformer, och jag utesluter inte ett tidigt presidentval efteråt, säger presidenten enligt radiokanalen Govorit Moskva, ett av flera statliga ryska medier som bjudits in till Lukasjenko för en intervju under tisdagen.

– Jag kommer inte att avgå på det här sättet. Jag har byggt upp Belarus i ett kvarts århundrade. Jag kommer inte att släppa allting bara så där. Om jag avgår kommer mina anhängare att bli massakrerade!

Röster från proteströrelsen kräver att ett nytt val hålls innan konstitutionen ändras. Lukasjenko ger intervjun mot bakrund av den senaste utvecklingen där Maria Kolesnikova, en tongivande oppositionsledare, enligt myndigheterna greps när hon illegalt försökte fly till grannlandet Ukraina.

”Stalinistiska metoder”

Enligt oppositionen ska Kolesnikova i själva verket ha blivit övermannad av maskerade män och körd till gränsövergången mot sin vilja och där knuffats ur bilen. Ett försök från regimen att kväsa protesterna genom iscensätta att hon gett upp.

Nu uppmanar oppositionen i diktaturen Belarus till ny folkliga och fredliga protester. Dessa har pågått sedan presidentvalet den 9 augusti, då Lukasjenko utropade sig till segrare med 80 procents väljarstöd. Resultatet betraktas både i Belarus och omvärlden som ett resultat av valfusk.

Lukasjenko söker stöd i Ryssland

I intervjun öppnar Lukasjenko också för ett fördjupat samarbete med Ryssland.

– Vi är redo att utveckla integrationen med Ryssland, men först och främst måste alla institutioner och projekt inom ramen för Unionsstaten (en överstatlig organisation med Ryssland och Belarus som medlemmar) börja fungera som de ska, säger han enligt Govorit Moskva.

Fakta: Aleksandr Lukasjenko

  • Belarus nu 65-årige president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken Belarus sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator. Hans utrikespolitik har till största del varit starkt prorysk, även om relationen till den ryske ledaren Vladimir Putin inte minst den senaste tiden varit ansträngd.
  • Några av Lukasjenkos främsta utmanare genom åren har försvunnit spårlöst och antas vara döda, däribland den tidigare vice premiärministern Viktor Hantjar och inrikesministern Jurij Zacharenko. Andra har misshandlats eller kastats i fängelse.
  • Efter presidentvalet den 9 augusti 2020 – då Lukasjenko utropade sig till segrare och hävdade att han vunnit 80 procent av rösterna – utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning. Tusentals personer har gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet