Analys: Lukasjenkos agerande ett långfinger mot väst

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Belarus president Aleksandr Lukasjenko har nu visat att han inte längre ens vill låtsas att han styr en stat som följer normala regler. Att med hjälp av stridsflyg tvinga ett passagerarplan att ändra kurs och landa i Minsk för att kunna gripa en oppositionell journalist/aktivist är att demonstrativt visa fingret mot väst, EU, USA och hela tanken på respekt för internationella överenskommelser.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Vad värre är: Ryssland och landets Kremltrogna medier gör tydligt att de tycker att Lukasjenko har agerat som en riktig karlakarl. Här spreds först bilden att Lukasjenko personligen agerade snabbt när det kom uppgifter om att planet bombhotats och att hans åtgärder var ägnade åt att rädda passagerarnas liv.

Sen började berättelsen förändras. Nu jämför ryska UD och kremltrogna medier i stället med vad som hände när USA misstänkte att visselblåsaren Edward Snowden fanns på Bolivas presidents plan och därför tvingade planet att landa i Österrike 2013. Ett annat exempel som förs fram är att Ukraina 2016 tvingade ett belarusiskt plan att landa i Kiev.

Hyllas i Rysslands regimtrogna medier

Poängen är att ”ni i väst hycklar, ni har ju gjort exakt samma sak som Lukasjenko nu har gjort”.

De ryska propagandakanalerna Sputnik och RT är närmast lycksaliga. RT:s chefredaktör, Margarita Simonjan, skriver att hon nu för första gången verkligen kan se upp till Lukasjenko.

Att Belarus president ser sig som allsmäktig har varit uppenbart i många år. Samma sak gäller Rysslands president. Och att de nu söker allt hårdare konfrontation mot inhemska kritiker, mot rättsstaliga principer och mot allt som västliga demokratier står för är verkligen illavarslande. Mest, såklart, för Rysslands och Belarus medborgare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.